DEYK ve DİP Şükrü Belaid’in hesabını Tunus’ta da soruyor!

Tunus’taki Dünya Sosyal Forumu’nda her yerde her vesileyle Şükrü Belaid gündeme geliyor. Tunus solunun önde gelen önderlerinden biri olan Belaid 6 Şubat 2013’te bir suikasta kurban gitmişti. Şimdi anısı Tunus solunun tamamını kavramış durumda. Forum’un açılış oturumunda bütün konuşmalarda Belaid vardı. Açılış mitinginde en çok haykırılan sloganlar Belaid ile ilgili idi. Öğrencilerin Forum’un yapıldığı üniversite ile şehir merkezi arasında katılımcıları taşıyan otobüslerdeki kendiliğinden “miting”lerinde Belaid önde.

Belaid’in partisi Birleşik Yurtsever Demokratlar Partisi her hafta bir gün İçişleri Bakanlığı önüne giderek Belaid’in unutulmayacağını haykırıyor, cinayetin üstünün örtülmesi girişimlerini protesto ediyor, sadece tetikçilerin değil planlayıcıların ve azmettiricilerin de bulunmasını ve cezalandırılmasını talep ediyor. “İçişleri Bakanlığı’nın önünde, çünkü burada planladığını biliyoruz” diyor Tunuslu yoldaşlar.

Forum vesilesiyle bu hafta iki protesto düzenlendi. Biri gündüz, biri ise uluslararası katılımcılar da eyleme katılabilsin diye gece. Eyleme, Dördüncü Enternasyonal’in Yeniden Kuruluşu Koordinasyonu’nu (DEYK-CRFI) destekleyen iki parti olarak Devrimci İşçi Partisi (DİP) ve Yunanistan’dan EEK de katıldı. Forum boyunca kabı kabına sığmayan Tunus gençliği, eylemde de ön plandaydı. Bir saate yakın süre boyunca susmak bilmediler. Sürekli olarak değişen sloganlar ve şarkılarla Tunus şehrinin ana arteri olan Habib Burgüba Caddesi’ni inlettiler.DEYK’in Şükrü Belaid’in katli vesilesiyle Tunuslu devrimci kitlelerle dayanışmasını dile getiren RedMed bildirileri burada da kapış kapış dağıtıldı. Birçok katılımcı gelip bildiriyi kendileri talep etti. DİP ve EEK’lilerin ellerinden bildiriyi kapan Tunuslu militanlar bildiriyi yoldaşlarına kendileri dağıttılar.

Eylemin sonunda DEYK temsilcileri partinin yeni genel sekreteri, meclis üyeleri ve dış ilişkiler sorumlusu ile tanıştırıldı. Birleşik Yurtsever Demokratlar Partisi ile DEYK arasında resmi görüşmeler için randevu saptandı.

DİP, kendi topraklarında Roboski’nin, Paris’in, 1 Mayıs’ın, Sivas’ın, Gazi’nin ve sayısız katliamın hesabını sormaya devam ederken, enternasyonalist görevi olarak Tunuslu devrimci kitlelerin devrim şehidi Belaid’in katillerini bulma ve cezalandırma çabasına da elinden geldiğince destek olacaktır.