Beyazıt'tan Dicle’ye direniş ve mücadele

Diyarbakır'da Dicle Üniversitesi’nde Hizbullah militanları yurtsever öğrencilere saldırmıştı. İstanbul Üniversitesi’nde ise önceki gün Dicle Üniversitesine destek için asılan afişlere ve açılan masaya Hizbullah yanlısı Müslüman Gençler grubu saldırdı.

Saldırıyı protesto etmek ve gerçekleri kamuoyuna açıklamak için saat 15:00’te basın açıklaması yapacağını duyuran İstanbul Üniversitesi öğrencileri, Merkez Kampüsten çıkmadan önce diğer fakültelerden ve üniversitelerden gelen öğrencilere yüzü maskeli, eli sopalı kişiler soda ve taş atarak saldırdılar. Saldırıyı haber alan yüzlerce üniversiteli havuzlu bahçeden ana kapıya doğru koşmaya başladı. Dışarıda polis, yüzü maskeli kişilere müdahale etmezken, arkadaşlarını savunmak için ön bahçede olan öğrencileri önlemek için okulun içine girdi. Hizbullahçı yüzü maskeli grup Eczacılık Fakültesi yanından geçerek ilerlemesine karşı öğrenciler araç kapısından sokağa çıktılar. Polis ise sokağa çıkan öğrencilere saldırdı. Polis eşliğinde hiçbir müdahale yapılmaksızın ara sokaklardan kaçırılan Hizbullahçılar, okul çevresinden uzaklaşırken üniversite öğrencileri kapıdaki arkadaşlarına ulaşmak için harekete geçtiler. Ana kapı önünde birleşen öğrenciler ÖGB’nin kapıyı kapatmasına tepki göstererek önce kapıyı açtırdılar ve ardından basın açıklamasını gerçekleştirdiler.

Basın açıklamasında Amed’de gerçekleşen Hizbulkontra saldırılarıyla birlikte değerlendirilmesi gereken batıdaki birçok üniversitede gerçekleşen faşist saldırıların özellikle son dönemde anılan “barış sürecinde” AKP’nin iki yüzlülüğünü gösterdiğine dikkat çekildi.

Basın açıklamasından sonra güvenlik gerekçesiyle okula giren öğrenciler bir süre sonra 500’ü aşkın kitleyle toplu çıkış yaptılar. Tüm kitle hep bir ağızdan “Beyazıttan Dicle’ye Direnene Bin Selam!” sloganını attı. Meydanın sonuna gelindiğinde bile hala kapı önünde yürüyen öğrencilerin olması dikkaten kaçmadı.