Akdeniz Üniversitesi'nde polis saldırısı ve çatışma

22 Nisan Cuma günü devrimci ve yurtsever öğrenciler, Bismil'de polis kurşunuyla katledilen İbrahim Oruç için basın açıklaması ve yürüyüş yapmak istediler. Ancak günlerdir Kürt illerinde yaşanan polis terörünün bir benzeri bugün Akdeniz Üniversitesi'nde yaşandı. Polis kitleye azgınca saldırdı.

 

Saat 12.30'da yurtsever ve devrimci öğrenciler Öğrenci Evi'nde toplandılar. Buradan “Saldırılar cevapsız kalmaz, İbrahim Oruç ölümsüzdür” pankartı arkasında yürümeye başladılar. Öğrenci evinden çıkar çıkmaz Özel Güvenlik Birimleri (ÖGB) kitlenin önüne barikat kurdu. Bir süre ÖGB ile pazarlık yapıldıktan sonra öğrenciler kararlı olduklarını ve yürüyeceklerini ifade ettiler. ÖGB barikatının ardından polis kitleye saldırdı.

Öğrencilere gaz, cop ve tekmelerle saldıran polisin saldırısı sonucu kitle Fen-Edebiyat Fakültesine doğru çekildi. Öğrencilerin Fen-Edebiyat Fakültesine çekildiğini gören polis, tekrar saldırmak istedi. Ancak öğrencilerin kararlı duruşu ve taşlarla karşılık vermesi sonucu polis geri çekildi.

İlk saldırı sonucu 8 öğrenci gözaltına alındı. Eğitim-Sen temsilcileri ve öğrencilerden oluşan bir grup temsilci, polisle görüşme yaptılar. Grup, görüşmede gözaltına alınan öğrencilerin hemen serbest bırakılmasını ve polisin üniversiteyi terk etmesi istediler. Eğer talepler karşılanmazsa bir yere ayrılmayacaklarını, eylemlerine devam edeceklerini söylediler. Polis ise gözaltı işleminin başladığını, gözaltıların adliyeye götürüldüğünü söyledi. Bunun üzerine Fen Edebiyat önünde bekleyen öğrenciler, okuldan toplu çıkış yapıp adliyeye yürüme kararı aldılar.

Tıp Fakültesi kapısından çıkış yapılarak adliyeye yürüyüş yapıldı. Yolu kapatan öğrenciler, yürüyüş esnasında “Şehid Namırın”, “Katil devlet hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Akdeniz faşizme mezar olacak”, “Faşist rektör üniversiteden defol” sloganları atıldı. Polis saldırısı dolayısıyla yapılamayan basın açıklaması adliyede yapıldı. Yapılan açıklamada, Kürt halkı ve demokrasi güçlerinin veto edilmesi kınandı. Ardından birçok ilde yapılan eylemler sonucu YSK ve AKP'ye geri adım attırıldığı söylendi. Askerlerin şehirlere indiği, polislerin gerçek mermi kullandığı ifade edildi. Yapılan konuşmalarda, Akdeniz Üniversitesi öğrencilerinin baskılara boyun eğmeyeceği ve gözaltıların hemen serbest bırakılması söylendi.

Bugün (Cuma) savcılığa çıkartılmayan öğrencilerin 24 saat gözaltında kalacağı ve Uncalı Polis Karakoluna götürüldü açıklandı. Bunun üzerine yarın adliyede buluşmak üzere öğrenciler eylemlerini sonlandırdılar.

Polis saldırısı sonucu 8 devrimci ve yurtsever öğrenci halen gözaltında tutuluyor, bir öğrenci hastanede gözetim altındayken birçok öğrenci polis tarafından darp edildiklerine ilişkin rapor aldı.