12 Eylül davası başladı

12 Eylül Davasının ilk duruşması 4 Nisan Çarşamba günü (dün) Ankara'da görüldü. Duruşmanın başlayacağı erken saatlerden itibaren, askeri darbe döneminde ağır baskılara uğramış, işkence tezgahlarında can vermiş insanların yakınları ile birlikte, sosyalist örgütler de Ankara Adliyesi'nin önünde, davayı takip etti.

Duruşma, yaşanan yoğun izdihamdan dolayı 30 dakika geç başladı. Sanık avukatları, yargılama boyunca, müvekkillerini yargılayabilecek bir mahkeme olmadığı savı üzerinde durdular ve yargılamanın geçersiz sayılmasını istediler. Müdahil avukatları da, mağdur olanlar ile olmayanların gerçek bir ayrımının yapılmadığını ifade ettiler. Fatsa gibi bir örneğin, darbeye zemin hazırlayan olaylardan sayılmasının gerçek bir yargılama yapılmadığını gösterdiğini, darbeye destek verenlerin ise, müdahil sıfatı ile davaya katıldıklarını belirttiler. Müdahil avukatları dikkat çektiği bir başka nokta ise, darbenin içinde doğrudan ya da dolaylı olarak yer almış bazı isimlerin sanık sandalyesine oturtulmadıklarıydı.
Kenan Evren'in, sağlık durumu nedeniyle duruşmalara katılmama isteği üzerine, Adli Tıp Kurumu'ndan istenen yanıt da mahkeme salonunda okundu. Adli Tıp Kurumu, gönderdiği çelişkili raporda, Kenan Evren'in sağlık durumu nedeniyle duruşmalara katılıp katılamayacağını karar verecek durumda olmadıklarını, dolayısıyla Evren'i İstanbul Adli Tıp Kurumu'na sevk ettiklerini belirtiyordu.

Yargılamanın başlaması ile birlikte, eylem alanında da duygusal anlar yaşandı. Yaşı büyütülerek idam edilen Erdal Eren'in yakınlarnın yanısıra bu baskı ortamını yakından yaşamış çok sayıda isim de Adliye'nin önündeydi. Eylemin katılımcıları bir taraftan davanın yetersizliğinden dem vuruyor, öbür taraftan da 12 Eylül'ün 30 sene boyunca ülke gündeminden düşmemesini sağladıklarını, nihayetinde ise Kenan Evren'in sanık sandalyesine oturtulmak zorunda kalındığına dikkat çekiyorlardı.

Davanın ilk duruşmasının sonucunda, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya hakkında sistematik işkence yönünden soruşturma bulunup bulunmadığının soruşturulmasına karar verildi. Mahkeme, 12 Eylül dönemindeki işkence iddialarına yönelik olarak yerel mahkemelerin görevsizlik kararlarının da toplanmasına kadar verdi. Yargılama bugün yapılacak oturumla devam edecek.