İTÜ’de yemek ücretlerine %66 ve %150 zam!

DİP’li Öğrenciler

İTÜ yönetimi yaptığı duyuruyla 3 liralık öğle yemeği ücretinin 5 liraya, 4 liralık akşam yemeği ücretinin ise 10 liraya çıkarıldığını duyurdu. Yemeklere sırasıyla %66 ve %150 zam anlamına gelen bu karar İTÜ yönetiminin bir süredir uyguladığı öğrenci düşmanı politikalarının bir devamıdır. Bu kararı geri çektirmenin tek yolu ise İTÜ’de bir süredir uykuda olan öğrenci hareketini tekrar canlandırmaktan geçiyor.

Zam “geliyorum” diyordu!

İTÜ yönetiminin yaptığı bu zam aldığı ilk öğrenci düşmanı karar değildir. Birkaç hafta önce birçok bahane sıralayarak yaz döneminde akşam yemeğini kaldırmış, yemekhane faaliyetlerini sınırlayarak dört kampüs yerine bir kampüste 1 öğün yemek vermeye başlamıştı. Yemekhane zamlarının yazın ortasında yapılması hem öğrencilerin olmadığı bir dönemde sınırlı bir tepkiyle karşılaşmak hem de dönem başında açıklanacak yurt fiyatları öncesi iki zammın arasını açarak tepkileri soğurmak içindir.

Krizi yaratan biz değiliz faturasını ödemeyeceğiz!

Yapılan her zammı ekonomik kriz, bütçe yetersizliği ve enflasyonla açıklamaya çalışan İTÜ yönetimi yine aynısını yapacaktır ve anlayış bekleyecektir. Ancak Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik krizi biz yaratmadık. Her geçen gün değersizleşen burslarımızla, geleceğimizi ipotek ettirdiğimiz kredilerle, okurken çalıştığımız günlük işlerle ay sonunu zar zor getirirken İTÜ yönetiminin kodamanlarına anlayış gösteremeyiz. Beslenmek de barınmak da devletin bizlere sağlaması gereken en temel haklarımızdır, bir devlet üniversitesi olan İTÜ’de kâr-zarar mantığı geçerli olamaz!

Bu zamları geri çektirecek güç öğrencilerin elindedir. Bu güç ise birlik ve beraberlikten, yapacağı eylemlerden gelir. Eğer bu zamlara karşı oluşan tepkiyi soğutursak sıra yurtlara gelecek, sonra yemekhanenin niteliğine gelecek ve durmayacak. Haklarımız biz onları savunmadığımız sürece elimizden tek tek alınacak. Bu yüzden “Hak verilmez alınır!” demenin, haklarımız için mücadele etmenin tam vaktidir!

DİP’li Öğrenciler

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ağustos 2022 tarihli 155. sayısında yayınlanmıştır.