Bize maraton koşturanlara cevabı hep birlikte mücadelemizle verelim!

Bize maraton koşturanlara cevabı hep birlikte mücadelemizle verelim!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından Koronavirüs salgını ve normalleşme süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu. Açıklamada daha önce Temmuz ayına ertelenen YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) ve LGS’nin (Liselere Geçiş Sınavı) Haziran ayına geri çekileceğini de söyledi.

Sınav tarihlerini, eğitim hayatının sekteye uğramaması ve bir an önce normale dönülmesi gerekçesiyle tekrar Haziran ayına aldıklarını söyleseler de gerçek gerekçe açıklamanın bir diğer başlığında ortaya çıktı: 7 ilde seyahat kısıtlamalarının kaldırılması kararı. Kısıtlamaların kaldırıldığı şehirlerin çoğunun turizm şehri olması dikkat çekici. Daha önce turizm bakanının salgın önlemlerinin turizm gelirlerini etkileyeceğini dile getirdiği de düşünülürse, sınavların tarihinin öne alınmasındaki asıl amaç turizm sektörünün zarar etmemesi. 

Koronavirüs salgını süresince maske dağıtmaktan bile aciz, her paketinde patronlara şapkadan tavşan, işçiye emekçiye kolonya ve dua çıkaran iktidar eğitim politikalarıyla da emeğimizle ve geleceğimizle oynuyor. Salgın boyunca örgün eğitim göremedik, sınav ile ilgili belirli belirsiz açıklamalar dinledik. YKS’nin 12. sınıf konularından sadece 1. dönemi kapsayacağını yeni öğrendik. Sınavın ertelendiği tarihe göre bu açıkları kendi imkanlarımızla kapatmaya ve buna alışmaya çalışırken, sınavların tarihi ile tekrar oynama cüretini gösterdiler. Hem de turizm patronlarının kârları için! 

Tepkilerin çığ gibi büyümesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan gece saat 4 civarında sosyal medya üzerinden bir açıklama yaptı. Sınav süresini arttırdıklarını ve baraj puanını düşürdüklerini söyleyip bu yılki maratonun rahat geçeceğini belirtti. Eğitim üzerine izledikleri özelleştirme politikalarıyla, eğitim sisteminin sürekli değişmesiyle bizi geleceksizleştirdikleri yetmiyor bir de hiç çekinmeden maratondan bahsediyorlar. Biz maraton istemiyoruz, biz sıra arkadaşlarımızın sırtına basarak yükselmek istemiyoruz. Eşit, parasız, bilimsel ve laik eğitim istiyoruz! 

Salgın boyunca yürüttükleri birçok politikada olduğu gibi iktidar eğitim politikasında da sınıfta kalmıştır. Eğitim hayatımızı maraton gibi görenlere en iyi cevap yarışma yerine dayanışma olacaktır. Tepkimiz sadece sınav tarihiyle sınırlı olmamalı, piyasa kurallarına göre belirlenen eğitim sistemini değiştirmek için mücadele etmeliyiz. İşte o zaman maratonun da, bitiş çizgisinin de, üzerimize oynanan bahislerin de bir anlamı kalmayacaktır.

Devrimci İşçi Partili Liseliler