Ahmet işçi sınıfının çocuğudur! Ayrı gayrı demeden sahiplenmeliyiz!

Ahmet işçi sınıfının çocuğudur! Ayrı gayrı demeden sahiplenmeliyiz!

Adana’da bir çocuk tekstil bir atölyesinde çalışırken asansörde sıkışarak öldü. Ölen çocuğun göçmen bir ailenin 11 yaşındaki oğlu Ahmet Direk Turan Haskiro olduğu, anne ve babasının da aynı tekstil sitesinde sigortasız şekilde çalıştırıldığı öğrenildi.

Göçmenlerin yoğunluklu olarak yaşadığı Adana’nın Seyhan ilçesi Kocavezir Mahallesi’nde Dağ Tekstil İş Hanı’nda bulunan tekstil atölyesinde çalışan işçilerin çok büyük bir kısmının sigortasız ve insanlık dışı koşullarda çalıştırıldığı, patronun sigortalı işçiler için ise İŞKUR’dan destek primi aldığı ortaya çıktı. Göçmen işçileri bayram seyran dinlemeden izinsiz, yol, yemek parası ödemeden çalıştıran patronların aile boyu emek sömürüsü yaptığı da 11 yaşındaki Ahmet’in ölümü ile ortaya çıktı.

Türkiye vatandaşı çocuklar MESEM (Mesleki Eğitim Merkezi) uygulamasıyla, patronlara ucuz iş gücü olarak sunulurken, göçmen çocuklar ekmek parası için ölüme giderken, işçinin sigortasını devlete ödeten, sefalet ücretine çalıştıran patronlar kendi çocuklarını özel kolejlere göndermek için milyonlar ödüyor.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) ortaya koyduğu verilere göre son 22 yılda 907 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. 2023-2024 eğitim öğretim yılının ilk 6 ayında MESEM’ler aracılığıyla işyerlerinde çalıştırılan 8 çocuk öldü. Bu yılın başında yine MESEM programı çerçevesinde İstanbul Büyükçekmece’deki Özkanlar Metal fabrikasında çalışan 14 yaşındaki Arda Tonbul ise kafasını saç büküm makinasına kaptırdı ve yaşamını yitirdi. Geçtiğimiz ay Manisa’nın Soma ilçesinde MESEM kapsamında çalıştığı inşaattan düşerek ölen Alperen Enes Ünal ise 17 yaşındaydı.

Bu düzen böyle gitmez

11 yaşında ailesi ve kendisi için karın tokluğuna çalışırken hayatını kaybeden Ahmet Direk Turan Haskiro da, MESEM kapsamında çalıştığı işyerinde ölen Arda Tonbul da, Alperen Enes Ünal da işçi sınıfının çocuğudur. Bugün çocuklarımızın göz göre göre öldüğü fabrikalarda, işyerlerinde çalışan işçi ve emekçileri din, dil, ırk ve mezhep farklılıklarıyla bölmeye çalışan patronlar ise işçi sınıfının düşmanıdır. Çocuklarımızın patronların elinde ölmemesi, bu sömürü düzeninin değişmesi için ayrı gayrı demeden mücadele etmeli, örgütlenmeliyiz.

Çocuk işçi ölümlerinin tüm sorumluları yargılansın ve en ağız cezalara çarptırılsın!

MESEM projesi derhal durdurulsun!