Seçim gazı

Doğalgaz Zam

Erdoğan Karadeniz’de bulunan doğalgazın karaya ulaştırılmasını bir seçim mitingine dönüştürdü. Erdoğan 20 Nisan’dan sonra kesilecek doğalgaz faturalarından bedel alınmayacağını ve bir yıl boyunca da konutlarda mutfak ve sıcak su kullanımında 25 metreküplük kısmın ücretsiz olacağını duyurdu. Bu açıklamanın ardından insanlar artık Türkiye’nin Karadeniz’de bulunan doğalgazı kullanmaya başlayacağını zannediyor. Ancak bu doğru değil. Karadeniz’de bulunan gaz rezervinin sadece karaya ulaştırılmasından bahsediliyor. Buradan gelen gazın fiilen kullanıma sokulması söz konusu değil.

Kaldı ki Karadeniz’den çıkartılan gaz kullanılsa bile bu bedava olmayacak. Bu gazın hangi maliyetle çıkartılacağı, bu maliyetin Rusya’dan ya da İran’dan ithal edilen gazdan ucuz olup olmayacağı bile belli değil. Bu konularda hiçbir açıklama yapılmış değil. Dolayısıyla Erdoğan vaatlerini Karadeniz gazı üzerinden değil yine ithal edilen gaz üzerinden veriyor.

Doğalgazın bir ay ücretsiz yapılması iyidir. Buna kim itiraz edebilir. Ancak bu esas depremin olduğu Şubat ayında ve en çok da deprem bölgesi için gerekliydi. Ancak bu yapılmadı. Yine bunun da maliyeti önce devlet bütçesine yüklenecek. Ardından da vergilerle dolaylı yoldan halktan tahsil edilecek. Ayrıca Erdoğan’ın indirimi giyim mağazalarının fiyatlara önce bindirme yapıp sonra indirim yapmasına benziyor. Halk kış aylarında 2022 yılı boyunca yüzde 164 zam yapılmış doğalgazı kullandı. Doğalgazda indirim ise havaların ısındığı Mayıs ayında geldi!