Kriz var, manipülasyonu yapan ise iktidar

Kriz var, manipülasyonu yapan ise iktidar

Berat Albayrak’ın açıkladığı Orta Vadeli Program’dan beklendiği gibi, patronların çıkarlarını koruyan ve işçi sınıfının haklarına saldıran politikalar çıktı. Programda yapılan öngörülerin gerçekçi olup olmadığına dair tartışmalar yapıldı. Örneğin önümüzdeki yıl için OECD yüzde 0,5 oranında bir büyüme öngörürken OVP’de bu oran yüzde 2,3 olarak belirtildi. İktidarın rakamları daha yüksek olsa da içerikte değişen bir şey yok. Yıllık nüfus artış hızı yüzde 1,3 olan, potansiyel büyüme oranı yüzde 4’ün üzerinde olan Türkiye’de bu rakamlar her halükarda bir daralmaya yani krize işaret ediyor. Dolar bazındaki rakamlar ise OVP’de bile negatif olarak öngörülmüş durumda.

Erdoğan, “kriz yok hepsi manipülasyon” diye söyleye dursun, kendi programları 2018 ve 2019 yıllarında açıkça kriz yaşanacağını gösteriyor. Esas manipülasyon ise programın kendisinde var. Ekonomik krizi yansıtan resesyona/küçülmeye “dengelenme” diyerek manipülasyona başlıyorlar. İstihdam başlığında sunulan rakamlardan ise milyonlarca kişinin yedek işsizler ordusuna ekleneceğini görüyoruz. İşsizlik rakamları 2018’de yüzde 11,3 olacak ve bir sonraki yıl hız kesmeden 12,1 seviyesine çıkması öngörülüyor. 2020’de de 11,9 ile yine yüksek işsizliğin süreceği öngörülüyor. İşsizliğin tek hanelere düşmesi ise ufukta bile yok! Ama el çabukluğu marifet OVP’de milyonlarca işsizden değil 2 milyon yeni istihdam yaratılacağından bahsediliyor. Ne zaman? 2021’de! Her yıl 1 milyona yakın insanın 15 yaş üstü nüfusa ekleniyor ama siz üç yıl sonra 2 milyon yeni istihdamdan bahsediyorsunuz… 

Güneş balçıkla sıvanmaz. Ama iktidarın rakamlara takla attırarak ve laf cambazlığı ile kriz yok algısı yaratmaya çalıştığını görüyoruz. Ne var ki işten çıkarmalar hızlandı ve şimdi zaten emekçinin belini büken hayat pahalılığına işsizlik de ekleniyor. Manipülasyonlarla, kriz yok algısı yaratmaya çalışan iktidar sadece günü kurtarmaya çalışıyor ancak tüm bunların milyonların öfkesini arttırmaktan başka bir sonuç vermediğini görecekler!