İşçinin ekonomisi: İktidarın propaganda aygıtı TÜİK’in büyüme yalanı

İktidarın propaganda aygıtı TÜİK’in büyüme yalanı

İşsizlik rakamlarında yaptığı manipülasyonları salgın döneminde işsizliğin azaldığını iddia edecek boyutlara taşıyan TÜİK, benzer bir çarpıtmayı da büyüme oranları için yaptı. TÜİK’in açıkladığı büyüme rakamları iktidar yanlısı medyada “tüm dünya küçülürken Türkiye ekonomisinin yıldızı parladı” gibi ifadelerle servis edildi. Bu iddiaya dayanak olarak Türkiye ekonomisinin bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 4,5 büyümesi gösterildi.

Biz başka bir Türkiye’de mi yaşıyoruz?

Garip değil mi? Ocak ve Nisan aylarını kapsayan ilk çeyrekte, özellikle de Mart ve Nisan aylarında salgının ekonomiye olumsuz etkilerini hep birlikte yaşadık. Sokağa çıkma yasakları ilan edildi, lokantalar, eğlence yerleri, AVM’ler kapatıldı. Fabrikalar sokağa çıkma yasaklarından muaf tutulduysa da pek çok sanayi kuruluşunda duruşlar ve üretimde kesintiler yaşandı. Ama iddia o ki bu dönemde Türkiye ekonomisi yüzde 4,5 oranında büyüdü!

İşsizlik rakamlarını da çarpıtmışlardı

Daha önce TÜİK’in resmi olarak ilan ettiği 3 milyon 826 bin işsiz sayısının gerçekte 11 milyon 798 bin kişi olduğunu (ücretsiz izin adı altında günlük 39 liraya mahkum edilen 1 milyon 705 bin kişi dahil) kalem kalem hesaplayıp kanıtlamıştık. Bu hesaplamada da yine TÜİK’in resmi verilerini kullanmıştık. Büyüme oranlarında da yine TÜİK’in resmi verileri ile, iktidara yaranmak için rakamlara takla attırmadığınızda bambaşka bir tabloyla karşılaşıyoruz.

Türkiye ekonomisi büyümek şöyle dursun yüzde 15 küçüldü!

TÜİK’in ve yandaş medyanın yüzde 4,5 büyüme iddiası bir önceki yılın aynı çeyreğine göre hesaplanan rakamdır. Bu rakamın yüksek çıkmasının sebebi ise 2020 yılının ilk çeyreğinde yaşanan büyüme değil geçtiğimiz yılın yani 2019’un ilk çeyreğinde yaşanmış olan küçülmedir. Türkiye ekonomisi 2018 yılının son çeyreğinde yüzde 2,8 küçülmüş, 2019’un ilk çeyreğinde aşağı gidiş yüzde 2,3 oranında devam etmiştir. Bu zaman zarfında milli gelirdeki kayıp 1 milyar liraya ulaşmıştır. İşte TÜİK, geçtiğimiz yıl ekonominin dibe vurduğu dönemin rakamlarına oranladığında ekonominin yüzde 4,5 büyüdüğü sonucuna ulaşmıştır. Aynı TÜİK ekonominin bir yıl önceki değil de bir önceki çeyreğe göre değişimi manşete çıkarmıyor. Neden mi? Çünkü Türkiye ekonomisi 2019 yılının son çeyreğine göre tam yüzde 15 küçülmüştür de ondan! İki çeyrek arasında 29,5 milyar dolar, Türk lirası ile 120 milyar kayıp söz konusudur.

TÜİK’in, iktidarın yalanlarıyla gururlanma gerçeğin mücadelesini ver!

Dünya küçülürken biz büyüdük yalanı da bu noktada aynı şekilde deşifre oluyor. Tüm dünyada salgın dolayısıyla ciddi bir küçülme yaşandığı bilinen bir gerçek. Ama bir önceki çeyreğe göre küçülmede OECD ortalaması yüzde 1,8. Salgının ağır şekilde yaşandığı Fransa’da yüzde 5,8; İtalya’da ise yüzde 4,7 küçülme yaşandı. Avrupa Birliği ortalaması ise yüzde 3,3’lük küçülmeye işaret ediyor. Nereden bakarsanız bakın yüzde 15 ile Türkiye’deki küçülmenin boyutu hepsini sollayıp geçmektedir. İşte takla attırılmamış rakamlar ve sonuçları. Aslında ne TÜİK’e ne OECD’ye bakmaya gerek yok, emekçi halkın her bir ferdi kendi yaşamına bakarak bu sonucu çıkarmaktadır. Yine de iktidarın propagandasına kanıp, milli bir gurura kapılanlara ise hakikatleri anlatmak vazifemizdir. Bu gerçeklerden bizim çıkarttığımız sonuç emperyalistlerin, krizlerin faturasını Türkiye gibi bağımlı ekonomilere yıkmasıdır. Sahte bilgilerle, çarpıtılmış yorumlarla gururlananlar bu gerçeği göremiyor. Eğer bir milli gururdan bahsedilecekse bu milletin başına çöreklenmiş sömürücü, tefecilerden ülkeyi kurtarmak için verilecek mücadelede olur.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Eylül 2020 tarihli 132. sayısında yayınlanmıştır.