EYT’linin tek formülü var: Çalınan emeklilik hakkı geri verilecek! ABO gaspı son bulacak!

Seçim yaklaştıkça iktidarın Emeklilikte Yaşa Takılanlar için çözüm vaadi bir kez daha gündeme geldi. Daha önce pek çok miting ve eylem yapan EYT’liler sosyal medyada #5MilyonEYTliyiz diyerek taleplerini yükseltiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin sorunun çözümü için farklı alternatiflerin masada olduğunu ve en uygun olanının devreye alınacağını söyledi ve 2022 yılı sonuna işaret etti.     AKP iktidarı sermayeye uygun formül arıyor Vedat Bilgin’in “en uygun” dediği formülün genelde işçi sınıf

Seçim yaklaştıkça iktidarın Emeklilikte Yaşa Takılanlar için çözüm vaadi bir kez daha gündeme geldi. Daha önce pek çok miting ve eylem yapan EYT’liler sosyal medyada #5MilyonEYTliyiz diyerek taleplerini yükseltiyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin sorunun çözümü için farklı alternatiflerin masada olduğunu ve en uygun olanının devreye alınacağını söyledi ve 2022 yılı sonuna işaret etti.    

AKP iktidarı sermayeye uygun formül arıyor

Vedat Bilgin’in “en uygun” dediği formülün genelde işçi sınıfı özelde ise EYT’liler için “en uygun” olanı değil sermaye ve iktidar için en uygun olanı ifade ettiğini biliyoruz. Vedat Bilgin EYT ile ilgili maliyet hesaplaması yapıldığını söylüyor. Daha önceki çalışma bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da benzer bir açıklama yapıp 113 milyar liralık bir hesap çıkarmıştı. Bu hesapların hepsi yanlış ve çarpıtmadır. Çünkü EYT’liler açıktan para istemiyor, yardım başvurusunda bulunmuyor. Çalışarak ödemiş olduğu sigorta primleri ile hak etmiş oldukları ve 4447 sayılı yasa ile gasbedilen emeklilik haklarını talep ediyor.

Sermayenin vergi borcunu silmeye, parababalarına faiz ödemeye para var emekçiye yok!

Eğer maliyetten bahsedilecekse 2022 yılı bütçesinde 240 milyar olan sene ortasında 329 milyar liraya yükselen faiz giderlerinden bahsetmek gerekir. Maliyetse maliyet Sabancıların, Cengiz İnşaatların ve daha bir dizi şirketin tek kalemde milyarca lira vergi borcunun silinmesidir. Sürekli açıktan para alan, devletin hazinesine, işsizlik sigortası fonuna (her yıl 30 milyar liraya yakın para sermayeye destek, teşvik vb. adlar adı altında peşkeş çekiliyor) sülük gibi yapışan bu ülkedeki sermayenin ta kendisidir.

EYT’li gasbedilmiş hakkını istiyor

EYT’liler için tek formül var. O da 4447 sayılı yasanın geriye doğru yürütülmemesi ve emeklilik hakkını çoktan kazanmış milyonlarca insana bu haklarının teslim edilmesidir. Ayrıca emekliler sadece yaşa değil ABO’ya (Aylık Bağlama Oranı) da takılıyor. Ucube sistem emekli aylıklarını 2000 yılına kadar %60, 2000-2008 arası %40, 2008’den sonra %20 olarak hesapladığı için işçi ve emekçiler daha fazla çalıştıkça emekli aylıkları düşüyor. Bu ABO saçmalığının da tamamen kaldırılması gerekiyor.

Gerçek çözümün formülü işçi iktidarı için mücadelede!

Bunların sağlanmadığı her türlü formül, seçim kaygısıyla göz boyama ve hak gaspını sürdürme anlamına gelir. İşçi ve emekçi için çözüm EYT’linin hakkını almasıyla da sağlanmış olmuyor. Çözüm için 4447 tamamen değişmeli ve yeni kuşaklar için emekliliği bir hayale dönüştüren mezarda emeklilik uygulamasına son verilmelidir.  İşçiye emekçiye emekliye “uygun” olan çözüm budur. Dolayısıyla sermayeye “uygun” iktidarlarla, seçim dönemlerinin oyalama ve göz boyamalarıyla değil işçi sınıfının iktidarıyla gerçek çözüm gelecektir.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ağustos 2022 tarihli 155. sayısında yayınlanmıştır.