Emlak zenginlerinin ve müteahhitlerin konut stoku kamulaştırılsın! Herkese sağlıklı ve güvenli konut! Evler oturanların!

Emlak zenginlerinin ve müteahhitlerin konut stoku kamulaştırılsın! Herkese sağlıklı ve güvenli konut! Evler oturanların!

Konut ve barınma sorunu emekçi halkın yaşadığı en büyük sorunlardan biri ve bu sorun gittikçe büyüyor. Kiralar giderek işçi ailesinin evine giren paranın daha büyük bir kısmını alıp götürüyor. Devletin kira zammına artış sınırlaması kiracıyı korumak bir yana ev sahiplerinin kiracılar üzerindeki mobbingini arttırdı. Ev sahiplerinin evlerini daha yüksek fiyatlara kiralamak ya da satmak için kiracılara yaptığı her türlü baskı, kira artışı yüzde 25’te sınırlansa bile huzur kaçırıyor. Yeni evlenenler ve yeni bir evde yeni bir hayata adım atmak isteyen gençler için ise tam bir kâbus senaryosu söz konusu.

Emekçi halkın barınma sorunu emlak zenginleri için vurgun fırsatı

Bu düzenin adı kapitalizm. Bu düzende milyonların sorunu her zaman bir avuç sömürücü için fırsat ve kâr kapısı olmuştur. Milyonlar barınma sorunuyla boğuşurken müteahhitler ve emlak zenginleri konut fiyat endeksinin enflasyon harici reel yüzde 41,1 artması ile ellerini ovuşturuyor. Kamu bankalarının piyasa faizlerinin altındaki konut kredisi kampanyaları emekçinin barınma sorununa çare olmuyor çünkü vatandaş bu krediyi alsa bile yüksek peşinatları ödeyemiyor. Dolayısıyla kamu bankaları aracılığı ile uygulanan düşük faiz politikası da, yüksek peşinatları ödeme güçlüğü çekmeyen parababalarının yatırımlık ev talebini destekliyor. Kiralar ve ev fiyatları daha da artıyor.

1,5 milyon konut fazlası olan ülkede nasıl barınamıyoruz?

Barınma sorunu çözümsüz değil. Emekçi halka barınma hakkı sağlayacak yeterli konut var. Üstüne de 1,5 milyona yakın konut arz fazlası var. Ancak bu arz fazlası konutlar oturmak için değil parababalarının ve müteahhitlerin emlak piyasasında spekülatif kârlar elde etmesi için var. Yarın bu konut balonu patladığında emin olabiliriz ki tüm devlet ve bankalar parababalarının borçlarını silmek için seferber olacak ve dişinden tırnağından arttırarak konut kredisi alanların evlerine çökecek.

Devrimci İşçi Partisi’nin çözümü: “Evler oturanların!”

Emekçi halkın sağlıklı, güvenli, işyerlerine ve eğitim kurumlarına yakın evlerde oturması için emlak zenginlerinin ve müteahhitlerin ellerinde biriktirdikleri konutlar tazminatsız kamulaştırılmalıdır. (Geçinmek için kira gelirine ihtiyaç duyan küçük mülk sahipleri ayrı tutulacaktır.) Bu konutlarda işçi ve emekçi ailelerinin “barınma hakkı” kapsamında kira ödemeksizin ikamet etmesi hedeflenmelidir. Merkezi bir planlamanın parçası olarak bu hedefe ulaşıncaya kadar devlete ödenen kiralar tüm halkın ücretsiz barınma hakkına ulaşması için başlatılacak toplu konut inşa seferberliğinde kullanılmalıdır. Kiralar her durumda hane gelirini yoksulluk sınırının altına düşürmeyecek bir oranda belirlenecektir. 

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ağustos 2022 tarihli 155. sayısında yayınlanmıştır.