AKP iktidarında her şey müteahhitler için!

konut sorunu

AKP iktidarı müteahhitleri ihya etmek için yeni bir kampanya başlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kamu bankaları aracılığıyla başlattığı “Yeni Evim kampanyası” ile yüzde 0,69’dan 0,99’a kadar faizli kredilerle orta gelirlilere ev alma imkânı yarattığını söylüyor. Ancak esas maksat halkın ev sahibi olması değil müteahhitleri ihya etmek. Söz konusu krediler Emlak Konut, GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ile Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı olan şirketlerin projelerini kapsıyor. Bu kapsamdaki müteahhitler günaşırı basına konut piyasasındaki canlanma dolayısıyla AKP’ye teşekkür eden röportajlar veriyorlar. 

Söz konusu kampanya henüz ikinci el konutları kapsamıyor. Ama ikinci ellere de kampanya gelecek dedikodularının ayyuka çıkması ev fiyatlarını bir gün içinde yüzde 10’a kadar arttırdı. Yani bu kampanya başını sokacak bir ev almak isteyen işçi ve emekçiler için ev almayı kolaylaştırmak bir yana zorlaştırmış oldu. Sadece bu da değil. Kamu bankalarının bu iş için kullanılması kamu kaynaklarının müteahhit sermayesine transfer edilmesi anlamına geliyor. Bu paralar karşılıksız değil. Kamu bankalarının açıkları eninde sonunda emekçi halktan alınan vergilerle finanse ediliyor. Böylece müteahhitleri ihya eden kampanya işçinin emekçinin sırtındaki yükü daha da arttırıyor.

Devrimci İşçi Partisi diyor ki: Emlak ağalarının konutları kamulaştırılsın! Toplu konut ve lojman inşa seferberliği! Evler oturanların! 

Devrimci İşçi Partisi evler oturanların diyor. Kapitalistler bu sözü duyar duymaz vatandaşın evine, malına, mülküne çökecekler diye feryadı basıyor. Korkmakta haklılar çünkü işçi iktidarı onlarca, yüzlerce, binlerce konuta çökmüş olan emlak zenginlerinin varlıklarını tazminatsız olarak kamulaştırarak emekçi halkın kullanımına sunacak. Tüm hayatını fabrikalarda, madenlerde, ofislerde çalışarak geçirmiş ve borç harç ev sahibi olan emekçi halkın konutlarına, köylerinde ya da sayfiye yerlerinde edindikleri ve oturdukları evlere de tabii ki el konmayacak. Emekçi halktan insanların ek konutlardan elde ettiği küçük çaplı kira gelirini de devlet karşılayacak.  

Sağlıklı ve güvenli koşullarda barınmak haktır. Borç harç ev sahibi olan işçi ve emekçilerin yaşadığı konutların pek çoğu ne sağlıklı ne de güvenli. “Evler oturanların” diyen Devrimci İşçi Partisi bu konutların yenilenmesini de içeren devlet ve kamu işletmeleri tarafından gerçekleştirilecek bir toplu konut ve lojman inşa seferberliğini savunuyor. 

Emekçi halkın şehirlerin çeperlerinde küçük, sağlıksız ve güvensiz evlere sürülmesine son! Şehir merkezlerindeki konut enflasyonu kamulaştırılarak merkezi bir planlama dahilinde işçi ve emekçi ailelerin kullanımına açılacaktır. Yetişkinlerin çalıştığı, çocukların ve gençlerin okudukları muhitlere yakın konutlarda kalması, konutların pek çok sosyal tesisin, kreşlerin, çamaşırhanelerin, restoranların, sinemaların, tiyatroların, spor alanlarının vb. yer aldığı kampüsler şeklinde planlanması kamu işletmelerinin lojmanlarının inşa edilmesiyle mümkündür. 

Tam bir iş güvencesine sahip olan işçi ve emekçiler bu sayede sadece çalıştıkları sürece değil, emekliliklerinde de konut hakkına ücretsiz şekilde kavuşabilecektir. Gelecek kuşaklar için de konut hakkı iş güvencesi ve istihdam garantisiyle bir bütün olarak sağlanacaktır. Kısacası evler müteahhitlerin, emlak zenginlerinin ve ödenmeyen kredileri fırsat bilip evlere çöken bankaların değil oturanların olacak!