Türkiye’de, Suriye’de, Ortadoğu’da mezhep savaşına hayır! AKP hükümeti Suriye’den elini çek!

Yaşanan katliamın ardından haklı olarak yükselen tepkinin yönelmesi gereken adres genel olarak Suriyeli mülteciler olamaz. Suriye’de yaşananların baş sorumlusu olan ABD emperyalizmi ve İsrail Siyonizmi’dir. Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın tüm bölgede oluşturduğu mezhepçi cephe emperyalizmin ve Siyonizm’in oyununu oynamaktadır. Türkiye derhal Suriye’deki gerici, emperyalizm yanlısı ve mezhepçi muhalif silahlı güçlere lojistik, askeri ve mali desteğini kesmelidir. Mülteci kamplarında silahlı eğitimlere son verilmelidir. Tüm mezheplerden ve milliyetlerden emekçi halkın yükselteceği ortak talep AKP hükümetinin Suriye’den elini çekmesi olmalıdır. 

Hatay’ın sınır ilçesi Reyhanlı’da iki ayrı bombalı aracın biri belediye binasının yakınında diğeri çarşıda olmak üzere patlatılması sonucu resmi rakamlara göre 46 kişinin (yerel kaynaklar çok daha fazla ölümün yaşandığını aktarmaktadır) yaşamını yitirmesi, son dönemde Suriye sınırında tırmanan gerilimin katliam boyutuna ulaşan son noktası olmuştur.

Çoktandır Türkiye Suriye sınırı, savaştan kaçan sivil halkın sığındığı bir bölge olmanın ötesine geçmiş Türkiye’yi Suriye’deki iç savaşın doğrudan parçası haline getiren bir silahlı militan ve askeri malzeme geçiş bölgesine dönüşmüştür. Suriye’de yoksul halkın diktatörlüğe karşı başkaldırısı olarak başlayan süreç çoktan Suudi Arabistan ve Katar’la birlikte Türkiye’nin katkılarıyla, ABD emperyalizmi ve İsrail Siyonizmi’nin çıkar ve planları doğrultusunda gerici bir mezhep savaşına dönüştürülmüştür.

Bugün Reyhanlı’daki katliamı gerçekleştiren güç her kim olursa olsun yaşanan politik süreç Suriye’deki mezhep savaşının Türkiye’ye taşınması olarak kavranmalıdır. Türkiye’yi önce Suriye’deki mezhep savaşının parçası haline getiren daha sonra da bu savaşı Türkiye sınırları içine taşıyan politikanın sorumlusu ise hiç kuşku yoktur ki AKP hükümetinin kendisidir.  Reyhanlı’daki katliamın, Erdoğan’ın Suriye’ye karşı sert açıklamalar yaptığı ve adeta ABD emperyalizmini Suriye’ye birlikte müdahale etmeye çağırdığı bir dönemin ardından gelmesi AKP hükümeti tarafından Türkiye’nin Suriye ile savaşın eşiğine getirildiğini göstermektedir. Sınır bölgesinde yaşayan halkın katliamdan önce ve hemen sonra Suriyeli mültecilere ve Türkiye’nin Suriye politikasına karşı yükselttiği öfke bu gerçeğin bir yansımasıdır.

Bununla birlikte yaşanan katliamın ardından haklı olarak yükselen tepkinin yönelmesi gereken adres genel olarak Suriyeli mülteciler olamaz. Suriye’de yaşananların baş sorumlusu olan ABD emperyalizmi ve İsrail Siyonizmi’dir. Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’ın tüm bölgede oluşturduğu mezhepçi cephe emperyalizmin ve Siyonizm’in oyununu oynamaktadır. Türkiye derhal Suriye’deki gerici, emperyalizm yanlısı ve mezhepçi muhalif silahlı güçlere lojistik, askeri ve mali desteğini kesmelidir. Mülteci kamplarında silahlı eğitimlere son verilmelidir. Tüm mezheplerden ve milliyetlerden emekçi halkın yükselteceği ortak talep AKP hükümetinin Suriye’den elini çekmesi olmalıdır.