DİP Bildirisi: Bu düzende madencinin hayatının bedeli 6 gün

301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma katliamının davası bugün sonuçlandı. Akhisar’da görülen davanın karar duruşmasında kâğıt üzerinde şirketin patronu olarak görülen Can Gürkan’a 15 yıl, şirketin genel müdürü ve işletme müdürü başta olmak üzere 13 yetkiliye farklı cezalar verildi. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. gerçek patronu Alp Gürkan hakkında ise beraat kararı verildi.

Mahkemenin verdiği karara göre 15 yıl ceza alan, patronun oğlu Can Gürkan infaz yasasına göre sadece 6 yıl hapis yatacak. Yani hayatını kaybeden her bir madenci için 6 gün cezaevinde kalacak. İstibdadın yargısı Soma katliamının sorumlularına ceza değil ödül verdi. İşçinin hayatının bedeli sadece 6 gün! Tabii, temyizde bu cezalar da hafifletilmezse!

Soma davasında bu kararın alınması için bütün devlet ve hükümet organları elinden geleni yaptı. Mahkeme Soma’dan Akhisar’a kaçırıldı, mahkemenin başından beri davaya bakan heyet ve savcı değiştirilerek yerlerine daha önce 11 işçinin hayatını kaybettiği başka bir iş cinayeti davasında patrona sadece para cezası veren bir başkanın olduğu heyet getirildi. Madenci ailelerinin avukatları bin bir başka bahane ile tutuklandı, böylece devlet aileleri de savunmasız bırakmaya çalıştı. Yani istibdad katilleri korumak için elinden geleni yaptı. Çıkan ödül gibi cezalar katillerin korunduğunu kanıtlamıştır.

Soma katliamı gerçekleştiği günden beri söylüyoruz: Soma’daki katliamın sorumlusu Soma Kömür İşletmeleri A.Ş’nin patronları ve yöneticileriyle beraber, madenleri patronlara üç kuruşa peşkeş çekerek özelleştirenler, yine aynı madenlerde taşeron çalıştırmayı (hatta taşeronun taşeronunun çalışmasını) sağlayanlar, iş güvenliğini denetlemeyenlerdir. Yani istibdad, en az Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. kadar bu katliamdan sorumludur.

Soma ne ilk oldu ne de son olacak! Özel sektör tarafından işletilen madenlerde Soma’dan sonra da iş cinayetleri devam etti, ediyor. Soma’nın hemen ardından Şırnak’ta, Ermenek’te, Zonguldak’ta ve başka birçok yerde madenlerde madenciler hayatını kaybetmeye devam etti, ediyor. Yani madencinin hayatına dair herhangi bir çözüm ortada yok!

Somalı madencilerin katillerine verilen cezalar, patronlara “siz istediğinizi yapmaya devam edin, biz sizin arkanızdayız” demektir. Bu mahkeme kararı bozulmalıdır. Başta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin gerçek patronu Alp Gürkan olmak üzere katliamın bütün sorumluları yeniden yargılanmalı ve en ağır cezaları almalıdır.

Başta madenler olmak üzere, fabrikalar, atölyeler, tarlalar işçilerin denetiminde kamulaştırılmadan katliamların, iş cinayetlerinin önüne geçemeyiz. İşletmeler gözlerini para hırsı bürümüş özel sektörün elinde kaldıkça işçiler hayatını kaybetmeye devam edecek. Bunun için bütün işletmeler işçilerin denetimi altında kamulaştırılması, sonra yine işçilerin denetimi altında çalışmaya devam etmesi için mücadele etmeliyiz.

Kamulaştırmayla beraber bütün işletmelerde taşeron, güvencesiz, esnek, sendikasız çalışma yasaklanmalıdır. Bütün işçilerin iş güvencesi, yani güvenceli kadrosu olmalıdır. Sendikal örgütlenmenin önündeki bütün engeller ortadan kaldırılmalıdır.

Ölümlere çözüm kamulaştırma!

Katillerden hesabı emekçiler soracak!

Patronlar öldürüyor, İstibdad koruyor!