Sudan devrimi OHAL’i deliyor!

Sudan devrimi OHAL'i deliyor

Katil Ömer Beşir’in 22 Şubat günü ilan ettiği Olağanüstü Hal, Sudan devrimini sindirmeye yetmedi. O günden bu yana emperyalist ülkelerin ve Türkiye’nin medyası Sudan’ı radarından çıkarttı. Oysa Sudan halkı her fırsatta Ömer Beşir’in çekilmesi, onun başında olduğu rejimin yıkılması için eylemlere başvuruyor. 23-24 Mart hafta sonu başkent Hartum’da ve dünyanın bazı başkentlerinde büyük gösteriler yapıldı. Devrimin önde gelen örgütlü güçlerinden Sudan Meslek Örgütleri, 27 Mart saat 13:00 için halkı, en büyük kentten en küçük köye kadar bulunduğu her yerde sokağa çıkarak yürüyüş yapmaya ya da oturmaya çağırdı. Bu çağrı ciddi yankı buldu.

29 Mart Cumartesi günü ise, Hartum’u oluşturan üç kentten biri olan Omdurman’da El Merik Stadı büyük bir sürprize sahne oldu. Maçın başlamasından önce tribünlerde Sudan Meslek Örgütleri’nin logosu açıldı, stad dakikalarca “Taskut bas!” (“Düş yakamdan!”) sloganıyla inledi.

Şimdi, sosyal medyada yaygın olarak 6 Nisan günü için bir milyon insanın Genelkurmay Başkanlığı’na yürüyüş yapması için çağrılar dolaşıyor. 6 Nisan, Ömer Beşir’i 1989’da Sudan’ın başına getiren darbenin başlangıç aşaması olan olayın, 1985’te ülkenin Nasırcı lideri Cafer Numeyri’nin yardımcılarının darbesiyle devrilmesinin 35. yıldönümü.

OHAL, büyük kitlelerin mücadelesinin yanı sıra yargı içinden de tepki görüyor. Bazı yargıçlar, Olağanüstü Hal yasalarını uygulamayı reddediyor. Birçok OHAL mahkemesi, göstericileri ve düzenleyicileri sadece bir aylık cezalarla kısa süre içinde özgürlüklerine kavuşturuyor. Rejimin kendisi bazı önde gelen muhaliflerini serbest bırakarak muhalefeti yumuşatmaya ve bölmeye çalışıyor.

Beşir’i ayakta tutan, Mısır’ın, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ve elbette onların ötesinde Suudi Arabistan’ın desteği. Ama iki başka desteğe daha dikkat çekmek gerekiyor: AKP’nin ortağı Katar ve kimilerinin pek sevdiği Putin’in Rusyası. Emperyalistler de sessiz ve derinden Beşir’in arkasında duruyor.

Kısacası, Sudan devrimi devam ediyor! Görevimiz, Sudan’ın OHAL delen kahraman halkını yalnız bırakmamak, katil Ömer Beşir ve yardakçıları çekip gidene kadar devrimin sesini Ömer Beşir’in müttefiki Tayyip Erdoğan’ın ülkesinde ve her yerde duyurmaktır.

Bu yazı Gerçek Gazetesi'nin Nisan 2019 tarihli 115. sayısında yayınlanmıştır.