Hindistan köylülerinin faşist Modi’ye karşı zaferi!

Hindistan köylülerinin faşist Modi’ye karşı zaferi!

Gerçek gazetesi tam bir yıldır Hindistan’da köylülerin hükümete karşı vermekte olduğu mücadeleye ayrıntılı biçimde yer veriyor. Daha Kasım sayımızda hareketin birinci yılını doldurması dolayısıyla mücadelenin bilançosunu çıkaran bir yazı yayınladık. Köylülerin talebi, bir yıl önce kabul edilen ve tarım şirketleri lehine köylülerin aleyhine olan üç yasanın iptal edilmesi idi. Şimdi 21 Kasım’da, bir yıllık çadırkent eyleminden, defalarca traktörlerle yolların kapatılmasından, polisle yaşanan çatışmalardan, Hindistan’ın köylü kadınının evinden tarlasından köyünden hayatında ilk kez çıkarak 8 Mart’ta başkent Delhi’ye gelmesinden sonra Başbakan Narendra Modi, yasaların iptal edildiğini açıkladı. Zafer!

Bu zaferin ne kadar büyük bir başarı olduğunu anlamak için yedi yıldır başta olan Modi’nin Hindistanı’nda muhalefet odaklarına karşı yıllardır ağır şiddet uygulanmakta olduğunu hatırlatmak gerekir. Baskı ve şiddet önce Müslümanlara yöneldi: Modi ve partisi Hindu dini temelinde ırkçılık yaptıkları için çeşitli vesilelerle azınlık Müslümanlar saldırılara, yaralamalara, cinayetlere maruz kaldı. Sonra solcu aydınlara ve öğrencilere: 2020 Ocak ayında Hindistan’ın ODTÜ’sü Jawaharlal Nehru Üniversitesi kanlı saldırılara uğradı. Sonunda bu yılın sonbahar aylarında Tripura eyaletinde Komünist Partisi’nin binalarına, yöneticilerinin evlerine saldırılar yapıldı. Köylüler işte böyle bir iktidar partisine karşı mücadele ettiler. Ama çok güçlü oldukları için devlet güçleri baskıyı çok ileri götüremedi. Faşist çeteler ise saldırmaya cesaret edemedi.

Şimdi zafer kazanıldı ama köylüler hâlâ dağılmıyor. Başka bir talepleri var: Her tarım ürünü için ürünün maliyetinin bir buçuk katı olarak belirlenecek bir taban destek fiyatı usulünün yerleştirilmesini istiyorlar. Bu talebi de elde edip edemeyeceklerini göreceğiz.

Köylülüğün devrimci potansiyeli

Ülkenin 1,5 milyarlık nüfusunun yüzde 60’ı geçimini tarımdan sağlıyor. Hindistan köylüsü neredeyse açlık sınırında yaşıyor. Son çeyrek yüzyılda 400 bin köylü borçlarını ödeyemediği için intihar etti. Hint köylüsünün bağrı yanıyor. Nasıl mücadele etmesin? Bu dev eylem ve kazanılan büyük zafer köylülüğün Asya’da ve benzeri kıtalarda hâlâ işçi sınıfının en önemli müttefiki olduğunu bir kez daha ortaya koymuş bulunuyor.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin  Aralık 2021 tarihli 147. sayısında yayınlanmıştır.