Haiti: Emperyalist işgal, deprem, kolera

Latin Amerika’nın en yoksul ülkesi Haiti, yeni bir felaketin pençesinde. Ekim ortasında başlayan kolera salgını yayılıyor. Şimdiden 20 bin insan hastalığa yakalandı. 1.250 insan hayatını yitirdi. Bu kadar çok ölüye rağmen medya Haiti’deki kolera salgınına çok az yer ayırıyor. Belki de bu ülkede felakete alıştığı için dünya. Ocak ayındaki büyük deprem 250 bin kişiyi öldürmüş, 300 bin kişiyi yaralamış, 1 milyon insanı evsiz barksız bırakmıştı! Kolera, daha depremin yaraları sarılmadan geldi.

Ama Haiti’ye sefalet sadece doğal afetler kılığında gelmiyor. ABD’nin burnunun dibindeki bu eski Fransız sömürgesi, emperyalizmin sürekli müdahalelerine maruz kaldı tarihi boyunca. En son 2004’te seçilmiş ilerici başkanı Jean-Bertrand Aristide, içeriden ve dışarıdan birlikte düzenlenen bir darbe sonucunda ABD tarafından Afrika’ya “ihraç edildi”! O günden bu yana da Aristide sürekli talep etmesine rağmen ülkesine dönemiyor, Haiti ise Birleşmiş Milletler (BM) “barış gücü” kılığında emperyalist işgal altında. İşgalci güçlere önce ABD ve Fransa komuta ediyordu. Son yıllarda onların kirli işini Lula Brezilyası ve Kirchner Arjantin’i devraldı.

Son günlerde ülkenin birçok bölgesinde binlerce Haitili BM’ye karşı gösteriler düzenleyerek, işgal gücünün ülkeden çekilmesini talep ediyor. Halk koleranın başlamasını bu güçlere atfediyor. Koleradan ölenler yetmezmiş gibi, BM askerleri bu gösteriler sırasında beş Haitili’yi öldürdüler.

Depremde Bill Clinton ile George W. Bush’u yardım faaliyetinin başına atayan Obama, Haiti’nin emperyalist işgalini sürdürmekte hiç beis görmüyor. 28 Kasım seçimleri ise sadece Aristide’in değil, partisi Lavalas’ın da dışlanmasıyla yapılıyor.