Cezayir: Seçimle olmadı, “Baltacılar” görev başında

Cezayir: Seçimle olmadı, “Baltacılar” görev başında

Cezayir Aralık başlarında, bir cumhurbaşkanı seçimi komedisi yaşadı. Şubat ayından beri devrimci bir değişimin peşinde 44 Cuma üst üste yüz binleriyle, milyonlarıyla sokaklara çıkan halk hareketi, yani Hirak, düzenin beş adayının yarıştığı seçimi boykot etti. Seçim günü ve ertesine gelen Cuma dev kalabalıklar sokakları işgal etti, sandıkların bazıları açılamadı, en az iki vilayette seçime katılım oranı yüzde 1’in altında kaldı. Resmi rakamlara göre katılım oranı yüzde 40 oldu. Siz onu yüzde 20’ye düşün. Seçimin amacı Hirak’ı durdurmaktı, durduramadı. Tersine Hirak seçimi gülünç hale getirdi. Zafer halkındır.

Eski cumhurbaşkanı Buteflika’yı, onun kardeşi Said’i ve onların ortağı bir dizi iş adamını tasfiye ederek, felçli Buteflika dışında hepsini hapse atarak Hirak’ı yatıştırmaya ve kendini kurtarmaya çalışan, rejimin yeni güçlü adamı Genelkurmay Başkanı Kayid Salih’in kalbi seçim yenilgisine dayanamamış olacak ki, seçimin hemen ardından bir kalp kriziyle öldü. “Jerontokrasi” olarak anılan yaşlılar rejimi işte böyle birden sarsılıveriyor. Felçli Buteflika ölmedi, ama onun yerine geçen 79 yaşındaki Kayid Salih ölüverdi. Rejimin tepesindeki bu boşluğun nasıl doldurulacağı henüz belli değil. Eski rejim başsız bir tavuk gibi ne yapacağını bilemez hale gelebilir. Kayid Salih kadar bile duruma hâkim olamayacak adamlar şiddeti arttırabilir.

Nitekim, 27 Aralık Cuma günü yapılan Hirak gösterilerine, aralarında Oran, Annaba, Konstantin ve en dikkat çekici saldırının yapıldığı Borc Bu Arreric olmak üzere en az altı ilde eli bıçaklı gençlerden oluşan çeteler saldırılar düzenledi. (Borc Bu Arreric, bazı bölgelerinde katılımın yüzde 1’de kaldığı vilayetlerden biri!) Bu tür çetelere bütün Arap dünyasında Osmanlı dönemine atıfla “baltacılar” deniyor. Bu bir dönüm noktası gibi görünüyor zira daha evvel polisin gösterilere saldırdığı oluyordu ama bu tür saldırılar hiç olmamıştı.

28 Aralık günü Hirak’ın önde gelen bazı unsurları, sendikacılar, öğrenci önderleri, sol siyasi parti temsilcileri hep birlikte düzenlenen bir toplantıda, bir kongre toplanmasına ilişkin bir karar aldı. Hareketin artık elini çabuk tutması, kendini örgütlemesi gerekiyor. Ama en önemlisi, devrimi zaferine götürebilecek bir partinin hareketin içinden inşa edilmesi gerekiyor.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ocak 2020 tarihli 124. sayısında yayınlanmıştır.