Avrupa’da faşizme dikkat!

Avrupa’da faşizme dikkat!

Mayıs ayının 23-26’sı arasında Avrupa Birliği’ne (AB) üye 28 ülkede Avrupa Parlamentosu seçimleri düzenleniyor. Eskiden büyük ölçüde göstermelik olan bu meclise şimdi AB’nin yürütmesi (hükümeti) işlevini gören Avrupa Komisyonu’nun başkanını seçme yetkisi tanınmış durumda. Burjuva medyasında “sağ popülist” olarak anılarak tehlikesi küçümsenen ön-faşist partiler bu seçimlere çok önem veriyor, hatta aralarından birini Avrupa Komisyonu Başkanı olarak seçtirebilmek için planlar yapıyorlar.

Ön-faşistlerin son yıllarda ülke seçimlerinde ardı ardına elde ettiği başarılar, Britanya’da Brexit referandumunda Nigel Farage adlı politikacının önderliğindeki UKIP partisinin başarısı, iki ülkede (Avusturya ve İtalya) ön-faşist partilerin koalisyon ortağı olarak hükümete girmiş olması, Fransa’da ön-faşist adayın her üç seçmenden birinin oyunu aldığı seçimde başarısız addedilmesi, bütün bunlar bu partilerin yükselişini yeterince ortaya koyuyor. Son haftalarda Finlandiya’da ön-faşist Hakiki Finler partisinin daha on yıl önce ortada bile yokken seçimleri sosyal demokratlara sadece kıl payı kaptırması, ardından altı ay önce kimsenin adını duymamış olduğu Vox Partisi’nin yüzde 10 ile İspanya’da yaptığı büyük atılım, bu konuda en son uyarılar oldu.

Seçimlere, Brexit sürecinin (yani Britanya’nın AB’den ayrılmasının) tamamlanamaması dolayısıyla bu ülke de katılıyor. Son yapılan kamuoyu yoklamalarında Nigel Farage’ın "Brexit" adını taktığı yeni listesinin bütün partilerden daha çok oy alacağı görülüyor.

Avrupa Birliği faşizmin hızlı tırmanışına tanık oluyor. Türkiye’de MHP’nin (ve ondan ayrılan İyi Parti’nin) tuttuğu yer ve oynadığı rol, bizim de bu gelişmede istisna olmadığımızı ortaya koyuyor. Avrupa Parlamentosu seçimlerini iyi izleyin! Faşizmle yurtta ve dünyada savaşmaya hazırlanın!

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mayıs 2019 tarihli 116. sayısında yayınlanmıştır.