Başyazı: Boş tencere nasıl dolacak? Memlekete hürriyet nasıl gelecek?

Başyazı: Bizi bizden başka koruyacak, memlekete işçi sınıfından başka sahip çıkacak yok!

Boş tencere iktidar götürür derler. Doğrudur ve iktidarın oyları günden güne erimektedir. Belki bu iktidar da gidecektir. Ancak biliyoruz ki iktidarlar gitmiş iktidarlar gelmiş hükümet partileri, başbakanlar, cumhurbaşkanları değişmiş ama hâkim sınıf, sermaye sınıfı olarak kalmıştır. AKP de 2002’de boş tencerenin götürdüğü bir iktidarın yerine geldi. 20 sene yönetti ama vatandaşın tenceresi gerçekten hiç dolmadı. Dolduğunda da kredi kartıyla doldu. Faiziyle gerisin geriye gitti. 

Aynı AKP’li yıllarda yabancısıyla yerlisiyle bankaların, para babalarının, müteahhitlerin bilumum patronun kasaları ise doldu taştı. AKP geldiğinde 3Y’ye, yani yasaklara, yolsuzluklara ve yoksulluğa karşı geliyoruz demişti. Geldiğimiz yerde ülkeyi yasaklara boğdu, boğazına kadar yolsuzluğa battı, yoksulluğun ötesine geçerek milyonları açlık sınırının altındaki asgari ücrete ve sefalete mahkûm etti. AKP’nin sermaye ve emperyalizm için son kullanma tarihi dolduğunda yerine getirilecek olanlar da aynısını yapacaklar.   

İşçi emekçi arkadaş! 

Tencereni doldurmak senin elinde. İşini, ekmeğini korumak senin elinde. Sana ne verecekler diye bekleme. Kaşıkla verdiklerini kepçeyle alırlar. Yılbaşındaki asgari ücret zammını enflasyonla geri almadılar mı? Asgari ücrete Temmuz zammı gelmeden tüm fiyatların üstüne yeni zamlar eklenmedi mi? Sermayenin ve sermaye iktidarının lütfuyla tencere dolmaz. İşçi sınıfı hakkını örgütlü gücüyle almak zorunda. Mümkün mü? Mümkün! 

İşte en son örnek, Gebze’deki Smart Solar işçileri! Birleştiler, örgütlendiler, kol kola girerek sömürü düzeninin üzerine yürüdüler… Patron arkadaşlarını işten attığında şalteri indirdiler. Hep birlikte firesiz fabrikayı işgal ettiler. 24 saat süren işgal neticesinde arkadaşlarını geri aldırdılar. Sendikayı patrona kabul ettirdiler. Ne kadar zam yapılacak diye toplu bekleyiş dönemlerini çok geride bıraktılar, toplu sözleşmenin yolunu açtılar.

İçeride patronun dışarıda polisin baskısına boyun eğmediler. Eylem boyunca grevciler fabrika içinde, dayanışma için gelen işçiler fabrika önünde Organize Sanayi’yi iş, aş, hürriyet ve işgal, grev, direniş diye çınlattılar. Bu çınlayan ses, sana ve tüm Türkiye işçi sınıfına bir çağrıdır.  

Smart Solar ne ilktir ne de son olacaktır. İki üç daha fazla, onlarca yüzlerce Smart Solar olursa, her yerde her sektörde, işçi memur el ele, işine, aşına sahip çıkanlar sadece tencerelerini doldurmayacak, adım adım siyaset masasına da emeğin yumruğu inecek ve o zaman memlekette hürriyet rüzgarları esecektir. İnsanca, onurlu ve hür bir yaşam için düzen siyasetinden medet ummak asgari ücret zammıyla tencerenin dolmasını beklemek kadar boş hayaldir.

İşçi emekçi arkadaş! 

İşine, aşına sahip çık! Bunun için örgütlen ve mücadele et ki tenceren dolsun! 

Memlekete sahip çık! Bunun için örgütlen, düzen partilerinden kop ve sınıf siyasetine katıl ki memleketin boynundaki istibdad zincirini kıralım! Hürriyete kavuşalım!

Bu yazı Gerçek gazetesinin Temmuz 2022 tarihli 154. sayısında yayınlanmıştır.