Patronlar işçi çıkartmaya hazırlanıyor

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz Hürriyet’e verdiği demeçte yeni bir ekonomi programına ihtiyaç olduğunu söyledi. Patronlar tedirgin. 2 TL’nin üzerine çıkan dolar özel sektörün zaten aşırı derecede büyümüş olan borçlarını %15 oranında arttırmış durumda. 143 milyar dolara ulaşan bu borcun 36,7 milyar doları kısa vadede ödenmek zorunda. Patronların başkanı, bu durum istihdamı ve büyümeyi olumsuz etkileyecek diyor. Yani işsizlik artacak. Ama bunu sanki bir doğa olayı gibi, sağnak yağmur yağacak der gibi anlatıyor. Sanki o işçiler kendiliğinden işsiz kalacak onları birileri işten çıkartmayacakmış gibi.

Muharrem Yılmaz tüm patronlar gibi yaklaşan krizi görüyor. Özel sektör altından üzerine yığılmış borçlarını işten çıkartmalarla işçiye ödetmek istiyor. Yeni ekonomi programı dediği de bu. Emek piyasasında güvenceli eskenliğe geçilmeli imiş. Biz bu güvenceli esnekliğin ne olduğunu Ulusal İstihdam Strateji Belgesi’nden biliyoruz. Kıdem tazminatı kalkacak, patrona rahatlıkla işçiyi işten çıkartmaya olanak sağlayacak şekilde işçiden kesilen paralarla oluştulan bir sigorta fonu yerine konacak. İşçi kiralama ofisleri olarak çalışacak olan Özel İstihdam Büroları da bu programın bir parçası. “Vergiler azalsın ekonomi canlansın”, patronların her daim sloganı olmaya devam ediyor. “İşçiden alıp patrona verelim”in patroncası.

Patronlar kriz hazırlıklarına tam gaz devam ediyor. İşçilerin de önlemler alması, sert geçecek mücadelelere hazırlanması gerek. Ağustos böceği olma lüksümüz yok!