Göçmen kervanı: “Bütün ülkelerin işçileri” yollarda birleşiyor!

Göçmen Kervanı

Honduras’tan Ekim ortasında 700 kişi olarak yola koyulan “Mülteci Kervanı 2018”, Orta Amerika’nın çeşitli ülkelerinden katılımlarla 10 bin kişiye yaklaşan bir kervan haline geldi. Kervanda Honduras dışında Salvador, Nikaragua, Kosta Rika ve Guatemala’dan yoksullar aileleriyle birlikte yer alıyor. Ortak amaçları ABD’ye ulaşarak sığınma ve çalışma hakkı talep etmek. Önce Guatemala, sonra Meksika hükümeti (yeni seçilen López Obrador değil, eski başkan Peña Nieto yönetimi) Trump yönetiminin basıncı altında mültecilere baskı yaptı. Ancak Latin Amerika halkları arasındaki geleneksel dayanışma da karşı bir basınç oluşturuyor. Ama şimdilik Meksika hükümeti kervanı durdurmaya karar vermiş bulunuyor.

Bu insanları ABD’ye sığınmak üzere yollara düşüren, binlerce kilometre yürümeye razı eden, Üçüncü Büyük Depresyon döneminin yarattığı toplumsal çürüme. Honduras, Salvador, Guatemala gibi ülkelerde yoksul mahallelerde toplumsal yaşam, son yıllarda bütünüyle çetelerin eline düşmüş durumda. Bu ülkeler dünyanın en yüksek cinayet oranlarına sahip. Buna Honduras’taki özel durumu eklemek gerekiyor. Bu ülke 2009’da sol eğilimli bir başkana karşı ABD destekli bir darbe yaşadı. 2017’de ise darbe karşıtı bir adayın seçim zaferi ordu tarafından seçim hileleriyle engellendi. Halk, özellikle gençlik, sokak mücadelelerine girişti. Dolayısıyla, Honduras’ta toplumsal çözülmeye siyasi baskı eşlik ediyor.

İşte Mülteci Kervanı bu toplumsal ve siyasi koşullarda büyük bir ilgi odağı oldu. Kervanda atılan en önemli sloganlardan biri meselenin nasıl berrak bir sınıf karakteri kazandığını ortaya koyuyor: “Biz göçmenler mücrim (suçlu) değiliz! Uluslararası işçiyiz!”

Trump, Meksika’yı, kervana ABD sınırına ulaşma izni verirse sınırı toptan kapatmakla tehdit ediyor. Pentagon şimdiden, daha kervan binlerce kilometre uzaktayken sınıra 800 ilave asker yolladı. Bütün ülkelerin işçilerinin gönlü ise Orta Amerikalı kardeşleriyle!