8 Mart’ta emekçi kadınlar en önde!

8 Mart’ta emekçi kadınlar en önde!

8 Mart günü İzmir’de, Gebze’de, Çorlu ve Çerkezköy’de yapılan Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemlerinde ekonomik krize, sömürüye, erkek egemen kapitalist sisteme ve emperyalizme karşı mücadele çağrısı yükseldi. Birçok yerde kadınlar engellemelere aldırmadı, barikatları aştı ve 8 Mart’ı anlamına uygun şekilde kutladı. Emekçi kadınlar mücadelenin her alanında olduğu gibi 8 Mart kutlamalarında da en öndeydi.  

İzmir’de “Eşit, özgür, sömürüsüz bir dünya için isyandayız” diyen kadınlar barikatları aşarak yürüdü

İzmir’de yüzlerce kadın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde İzmir Kadın Platformu’nun çağrısıyla Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldi. “Eşit, özgür, sömürüsüz bir dünya için isyandayız” ortak pankartı arkasında buluşan kadınlar ÖSYM binasına doğru bir yürüyüş gerçekleştirmek istedi. 18:00’de başlaması planlanan yürüyüşü istibdadın diktiği polisler sözlü ve fiziki saldırıyla keyfi olarak engellemeye çalışsa da; kadınlar kararlı duruşlarıyla bir adım geri atmadı ve barikatı yaran kadınlar yürüyüşe geçti.
Artan krizin, şiddetin, eşitsizliğin verdiği öfkeyle kadınlar, cadde boyunca “krizin yükü patronlara”, “kadınlara değil katillere barikat”, “nafaka hakkı gasp edilemez” sloganlarıyla, zılgıtlarla yürüdü.

Çok sayıda siyasi parti, sendika, oda ve kadın örgütlerinden katılımla gerçekleşen yürüyüşe Devrimci İşçi Partili Kadınlar da katıldı. Devrimci İşçi Partilinden Kadınlar yürüyüşte “Emekçi kadınlar en öne!” şiarı ve “NATO’dan çık, NATO’yu yık!”, “Krizi yaratan bedelini ödesin!”, “Öz savunma haktır, yargılanamaz!” talepleriyle yer aldı. Yürüyüşün ardından basın açıklamasına geçildi. Açıklamada, krizin yükünü en çok çekenin kadınlar olduğu, en güvencesiz ve kötü şartlarda kadınların çalıştığı, ayrımcı ve şiddeti körükleyen politikalardan yine en çok kadınların etkilendiği vurgulandı. Kadınların gelen zamlar, yükselen faturalar ve sefalet ücretleriyle bir darboğazın içine çekildiği, işsizlikte ilk gözden çıkarılanların kadınlar olduğu, kadınların bu sebeple git gide daha fazla başkasına bağımlı hâle gelerek yaşamını sürdürdüğüne dikkat çekildi.

Tüm bunlara karşı kadınların emeği, hayatı ve hakları için direnmekten, mücadele etmekten vazgeçmeyeceği; Farplas’ta, Migros Depo’da, Pas South’ta, Alpin Çorap’ta olduğu gibi memleketin dört bir yanında grevlerin öncüsü olan işçi ve emekçi kadınlardan güç alındığı dile getirildi. Polis engelinin aşıldığı, emekçi kadınların yaşamını iyileştirecek en acil taleplerin öne çıkarıldığı coşkulu yürüyüş halaylarla, şarkılarla sona erdi.

Gebze’de metal işçisi kadınlar mücadelede en öndeydi!

Gebze’de 8 Mart’a başta metal işçisi kadınlar damgasını vurdu. Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi’nin Kadın Komisyonu Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Farplas direnişçisi işçilerle bir araya geldi. Birleşik Metal’li kadınlar, sendikalı oldukları ve fabrikalarında üretimden gelen güçlerini kullandıkları için işten atılan, bunun için fabrika önünde direnen işçilerin çadırına güçlü bir kortejle yürüdü. Akşam ise Gebze Kadın Platformu’nun örgütlediği eylem için pek çok sektörden emekçi kadın Trafo Meydan’da buluştu. Birleşik Metal-İş Kadın Komisyonu’ndan kadınlar eylemde metal işçisi kadınları mücadelenin en önüne çağıran, erkek egemen kapitalist sisteme ve emperyalizme karşı işçi kadınların taleplerini yükselten dövizler taşıdı. Polisin bütün engellemelerine rağmen, emekçi kadınlar yumruklarını kaldırarak Kent Meydanı’na yürüdüler. Meydanda bir basın açıklaması gerçekleştirerek bütün kadınlara mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundular.

Çorlu ve Çerkezköy’de grevlerden meydanlara emekçi kadınların mücadelesi sürüyor!

Çorlu Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü Çorlu Heykel Meydanı’nda gerçekleştirdiği eylemle kutladı. Çorlu ve Çerkezköy son dönemlerde emekçi kadınların en önde yer aldığı grev ve direnişlerle öne çıkmıştı. Bel Karper (Çorlu) ve Adkoturk (Çerkezköy) grevlerinden sonra başlayan Pas South (Çerkezköy) direnişinde de emekçi kadınlar mücadele bayrağını en önde taşıyor. Çorlu Kadın Platformu da yaptığı eylemle bu mücadeleleri sahiplendi ve yine emekçi kadınların en önde olduğu SF Trade (İzmir), Xiaomi (İstanbul) işçilerine ve direnişlerini fabrika önünde sürdüren Farplas (Gebze) işçilerine selam gönderdi. Devrimci İşçi Partili Kadınlar da öncü kadın işçilerin sesini meydana taşıdılar, erkek egemen kapitalist sisteme, emperyalizme ve istibdada karşı döviz ve sloganlarıyla eylemde yerlerini aldılar.

Çorlu Kadın Platformu adına yapılan basın açıklamasında krizin yükünü emekçi kadınların üzerine yıkan sermaye ve iktidara karşı mücadele çağrısının yapıldığı eylemde, kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddete karşı öz savunma hakkına, iktidarın göz diktiği nafaka hakkına sahip çıkıldı. NATO saldırganlığı lanetlendi ve “kadınların da tüm insanlığın da güvende ve özgür olacağı bir gelecek için emperyalizme karşı mücadeleyi de görev biliyoruz” diyen Çorlu Kadın Platformu kadınları emperyalizme karşı mücadeleye omuz vermeye çağırdı.              

Çerkezköy’de 8 Mart kutlamasının adresi ise kadın işçilerin direnişte en önde olduğu Pas South fabrikasıydı. Petrol-İş sendikasında örgütlendikleri için işten atılan işçiler direniş alanında, dayanışma için gelenlerle birlikte 8 Mart coşkusunu yaşadılar. Devrimci İşçi Partili Kadınlar da 8 Mart coşkusunu işçilerle birlikte paylaştılar. Manisa ve İstanbul’dan Petrol-İş üyesi işçilerin, sendika yöneticilerinin ve işyeri temsilcilerinin de katıldığı eylemde Petrol-İş’in 1964 yılının sonunda başlayan ve 41 gün süren yine kadın işçilerin çoğunlukta olduğu Bereç grevinden, Bericap, Novamed ve Flormar direnişlerinden ve Pas South direnişine gelinen süreçte emekçi kadınların en önde olduğu vurgulandı.