Trakya’da bir çoban ateşi daha yandı: Petrol-İş’te örgütlü Coko-Werk işçisi direniyor!

Trakya’da bir çoban ateşi daha yandı: Petrol-İş’te örgütlü Coko-Werk işçisi direniyor!

Tekirdağ Çerkezköy OSB’de bulunan Coko-Werk isimli plastik fabrikasında işçiler düşük ücretlerine, baskılara, kötü çalışma koşullarına artık dur demek için Petrol-İş sendikasında örgütlendiler. Daha önce 2014 yılında bir sendikalaşma süreci yaşayan işyerinde patron yarım maaş ikramiye vererek, öncü işçileri işten atıp içeride çalışmaya devam eden işçilerin üzerinde de baskı kurarak sendikalaşmayı engellemişti. Derinleşen ekonomik kriz ve sermayenin krizin faturasını işçilere ödetmeye çalışması sonucu bıçak kemiğe dayanınca Coko-Werk işçileri tekrar örgütlenme yoluna gittiler. 390 kişinin çalıştığı fabrikada çoğunluk sağlanmak üzereyken patron yine durumu fark edip bu kez 20 işçiyi işten çıkardı. Bu işten çıkarma saldırısının yanında göz boyamak amacıyla direnişin başladığı gün 120 lira yakacak yardımı ilavesi yapan patrona ise ne içerideki ne de dışarıdaki işçiler boyun eğiyor.

Çoğunluğunu kadın işçilerin oluşturduğu fabrikada sendikal mücadelenin de en başında yine emekçi kadınlar yer alıyor.

Fabrika önünde sendikaları Petrol-İş ile direnişe başlayan işçiler direnişlerini çevrede Petrol-İş sendikasında örgütlü Eaton, Jotun Boya işçilerinin ve yine aynı bölgede direnişte olan Pas South direnişçilerinin katıldığı geniş kapsamlı bir basın açıklaması ile 1 Mart’ta başlattı. Basın açıklamasında konuşan Petrol-İş sendikası İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Baranlı atılan işçiler geri alınana ve Coko-Werk işyerine sendika girene kadar mücadelelerini büyüterek sürdüreceklerini belirtti.

Coko-Werk işçileri Trakya bölgesinde yanan çoban ateşini harlamaya devam ederken tüm işçi dostlarını, sınıf kardeşlerini desteğe bekliyor.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mart 2022 tarihli 150. sayısında yayınlanmıştır.