Smart Solar işçileri sendikasıyla kucaklaştı, fabrika önünde haykırdı: Sendika haktır, engellenemez!

Geçtiğimiz yılın Aralık ayında Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlenerek yetki başvurusu yapan Smart Solar işçileri o günden bu yana gösterdikleri kararlı duruşuna 3 Haziran Cuma günü bir yenisini daha ekledi. İşçiler geçtiğimiz hafta 250’yi aşkın üyesiyle birlikte Birleşik Metal-İş yöneticileri ile bir araya gelerek mücadele azmini pekiştirmişti. Yaklaşık 6 aydır Çalışma Bakanlığından yetki almış olmasına rağmen patronun itirazıyla mahkeme sürecine takılan Smart Solar işçileri pes etmedi, güç kaybetmedi ve örgütlü disiplinini koruyarak patrona karşı irili ufaklı eylemlerle “biz buradayız” mesajını verdi.

Bu eylemlerin sonuncusu ise 3 Haziran Cuma günü üç vardiyanın birden fabrika önünde toplanmasıyla gerçekleşti. Vardiyaların değişim saatinde sendikanın yoğun katılımı ve coşkusuyla toplanan işçilere Birleşik Metal-İş Genel Sekreteri Özkan Atar ve Birleşik Metal-İş Gebze Şube Başkanı Selçuk Çifçi seslendi. Selçuk Çifçi konuşmasında yoksulluk sınırının 19 bin lirayı, açlık sınırının 6 bin lirayı geçtiği ülke ekonomisinde Smart Solar işçilerinin bir an önce anayasal hakkının tanınması gerektiğini ve toplu sözleşme masasına oturması gerektiğini vurguladı. Konuşmasının devamında Smart Solar işçileri kol kola mücadele ettiği sürece hiçbir gücün karşılarında duramayacağını söyledi. Çifçi’nin ardından söz alan Özkan Atar ise Smart Solar firmasının yüzde yüz büyüme hedefini işaret ederek bunu sağlayan işçilere haklarının bir an önce verilmesi gerektiğini söyledi, aksi takdirde bu hakkı söke söke alacaklarının altını çizdi. Açıklamaya Birleşik Metal-İş yöneticileri ve temsilcilerinin yanı sıra Dilovası’nda eşzamanlı mücadelesini sürdüren Asen Metal işçileri ve aynı şubeye bağlı Chen Solar işçileri de katıldı, halaylar ve türkülerle Smart işçilerine desteklerini gösterdi.

Sendikalaşmanın önündeki en büyük engel haline gelen yetki itiraz süreci bu memleketin işçi ve emekçilerinin anayasal haklarını fiilen hiçe saymanın bir yöntemi ve devletin patronlara suç işlemesi için verdiği bir açık çek haline gelmiş durumda. İşte Smart Solar işçileri bu saldırıya azimli ve kararlı duruşuyla göğüs gererek işçi sınıfına yol gösteriyor, iradelerinin hiçe sayılmasına müsaade etmeden örgütlü gücünü sergiliyor, ekmek ve hürriyet mücadelesini ileri taşıyor! Yaşasın Smart Solar işçilerinin ekmek ve hürriyet mücadelesi! Smart Solar işçisi yalnız değildir!