Smart Solar işçileri ekmek ve hürriyet için her yeri mücadele alanına çeviriyor

smart

Smart Solar işçileri 2021 yılı Aralık ayında yasanın gerektirdiği çoğunluğu yakalayarak Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlenmiş ve Çalışma Bakanlığından yetki tespiti belgesini almıştı. Smart Solar patronu ise yetkiye itiraz ederek işçilerin haklı mücadelesini engellemeye çalıştı. Yetki davası süresince fabrikada sendikalı işçilere yönelik baskılar arttı ve bir öncü işçinin işten çıkarılması üzerine Smart Solar işçileri 23 Haziran gecesi fabrikalarını işgal edip 24 saat boyunca üretimi durdurarak işten çıkarılan arkadaşlarının tekrar işbaşı yapmasını sağladılar.

Mücadele her gün devam ediyor

Smart Solar işçileri bir an önce anayasal hakları olan sendikalaşma haklarının tanınmasını ve patronun itirazı geri çekmesini istiyorlar. Bu sebeple fabrikada protesto amaçlı üzerinde “Sendika anayasal haktır” yazan yaka kartları takıyorlar. Aynı zamanda vardiya değişimlerinde yumruklarını kaldırıp güçlü sloganlarla fabrikalarını inletiyorlar. Smart Solar işçisi anayasal hakkının tanınması için başlattığı bu ekmek ve hürriyet mücadelesini fabrikasında günbegün devam ettiriyor.

Smart işçisi adliye önünde haykırdı: İş, aş, hürriyet!

Kanuna göre 2 ay içinde sonuçlanması gereken yetki davası aradan 8 ay geçmiş olmasına rağmen sonuçlanmadı. Smart Solar işçileri Türkiye’deki yargı sisteminin sendikalaşma haklarını fiilen gasbetmesini protesto etmek için 26 Temmuz’da duruşma günü adliyenin önüne giderek yaşananları protesto ettiler. Adliyenin önünde iş, aş, hürriyet diye haykıran Smart Solar işçileri her yeri mücadele alanına çeviriyor ve sınıf kavgasının nasıl verileceğini herkese gösteriyorlar. Smart Solar işçileri kazandığında sendikal hakları mahkeme salonlarında fiilen gasbedilen, sendikalı oldu diye hukuksuz bir şekilde işten atılan ve sendikalı olmak isteyen tüm işçiler kazanacak.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ağustos 2022 tarihli 155. sayısında yayınlanmıştır.