Sendikalı oldukları için işten atılan Asen Metal işçileri mücadeleye başladı

Asen Metal

Kocaeli’nin Dilovası ilçesi Makina İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Asen Metal fabrikasında işçiler, düşük ücret ve kötü çalışma koşullarına karşı Birleşik Metal-İş sendikası Gebze 1 No’lu Şubede örgütlendiler.

204 işçinin bulunduğu fabrikada 113 üye ile çoğunluğu sağlayan sendika, geçtiğimiz hafta çalışma bakanlığına yetki başvurusunu gerçekleştirdi. Yetki belgesinin Çalışma Bakanlığınca onaylanmasıyla patron işten atma saldırısına başladı.

60’a yakın sendikalı işçiyi hukuksuz biçimde işten atan patron bu saldırıyla yetinmeyerek içeride kalan sendika üyesi işçileri sendikadan istifaya zorladı. Bir patron temsilcisi ise işçileri sindirmek için havaya ateş etti.

Bunun üzerine işçiler sendikasıyla birlikte 11 Mayıs günü fabrika önünde bir araya gelerek atılan işçilerin geri alınması, sendikanın tanınması ve toplu sözleşme sürecine geçilmesi talepleriyle mücadeleye başladıklarını ilan ettiler.

Asen Metal işçileri haklı ve onurlu duruşlarıyla, fabrika içerisindeki arkadaşlarıyla birlikte, anayasa tanımayan patronlarına karşı direnişlerine başladı. İşçiler kazanana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini kararlılıkla gösterdiler.