Özel Evrim Okulları’nda öğretmenler mücadeleyi seçti

Özel Evrim Okulları’nda çalışan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası genel başkanının ve bir MYK üyesinin “motivasyon ve güven eksikliği” bahanesiyle sözleşmeleri yenilenmeyerek işten çıkarılması üzerine sendika 10 Mayıs’ta okul önünde bir eylem düzenledi. Eyleme işten çıkarılan öğretmenlerin meslektaşları ve öğrencileri de katılarak destek verdi.

Eylemde söz alan sendikanın örgütlenme sekreteri yaptığı konuşmada okul yönetimiyle yapılan görüşmelerde okul yönetiminin geri adım atmadığını, patronların çıkarına olan yasalardan faydalandıklarını ve özel okul öğretmenlerinin şartlarında bir değişiklik olacaksa bunun yasaların öğretmenlerin yararına değiştirilmesiyle mümkün olacağını belirtti. Konuşmasının devamında Özel Evrim Okulları’nın her ne kadar 120 yıllık bir okul olsa da öğretmenlerine açlık sınırının altında ücret verdiğini, sendikalaşmaya karşı durarak anayasayı tanımadığını ifade etti. Özel okul patronlarının sırtını devlete ve patron dostu yasalara dayarken öğretmenlerin tek güvencesinin iradeleri, cesaretleri olduğunu ifade ederek özel okul öğretmenlerine birlik olma çağrısı yaparak konuşmasını sonlandırdı. Konuşmanın üzerine “Sömürü burada MEB nerede?”, “Öğretmenler yan yana haklarını almaya!” sloganları atıldı.

Yapılan basın açıklamasında Evrim Okulları yönetiminin “motivasyon ve güven eksikliği” gibi gerekçesiz bir bahaneyle iki öğretmenin işten atılmasının asıl sebebinin onların sendikal kimliği ve okulda sürdürülen düşük ücret politikasını kabullenmemeleri olduğu belirtildi. Pandemi döneminde öğretmenlerin kısa çalışma ödeneği uygulaması ile çalıştırıldıkları, sigorta prim haklarının gasbedildiği ve asgari ücretin 8.500 lira olarak açıklanmasından sonra Evrim Okulları’nda çalışan öğretmenlerin maaşlarının asgari ücretin altında veya biraz üzerinde kaldığı vurgulandı. Öğretmenler kendi taleplerini okul yönetimine ilettiklerinde ise 50’ye yakın çalışanı kütüphaneye toplayıp tehdit ettiği ve işsiz kalma endişesiyle öğretmenlerin düşük ücretlere mecbur bıraktıkları söylendi.

Sendika genel başkanının ve bir MYK üyesinin işten çıkarılmasının açıkça sendikal faaliyeti yok saymak, öğretmenlerin filizlendirdiği mücadeleye ve sendikalı olmaya savaş açmak olduğu belirtildikten sonra binlerce özel sektör öğretmenini karşısına alan okul yönetimine karşı mücadeleyi sürdürmeye devam edecekleri vurgulanarak basın açıklaması sona erdi.