Metal işçileri ekmek ve hürriyeti savunuyor! Ayrı gayrı demeden birleşip MESS’i ezme zamanı!

Metal işçileri ekmek ve hürriyeti savunuyor! Ayrı gayrı demeden birleşip MESS’i ezme zamanı!

Metal işçileri MESS’in sefalet dayatmalarına karşı ekmeklerini savunmak için Türkiye’nin dört bir yanında fabrikalarda, meydanlarda mücadeleyi yükseltiyorlar. MESS sözleşmeleri Türkiye sınıf mücadeleleri tarihinde de önemli bir yere sahip. Türkiye işçi sınıfının en örgütlü ve en mücadeleci kesimi olan metal işçileri grev yasaklarına karşı grev iradesini yükselterek istibdada karşı hürriyet mücadelesinde de öncülüğü alabileceklerinin potansiyelini gösteriyorlar. Birleşik Metal-İş sendikası 14 Ocak’ta dört fabrikada greve çıkacağını duyurdu. Türk Metal Sendikasında örgütlü işçiler ise Gebze, İzmit ve Bursa’da meydanları doldurup seslerini yükselttiler.

Düşman ortak, sorunlar ortak, talepler ortak, mücadele neden ayrı gayrı?

Birleşik Metal-İş MESS patronlarına karşı işçilerin iradesini göstermek için fabrikalarda her vardiyada birer saatlik üretim durdurma eylemleri gerçekleştirdi. Henüz grev tarihi gelmeden üretimden gelen gücün kullanılması MESS patronlarına işçilerin kararlılığını göstermek için çok önemli. Fakat bu eylemlerin sadece Birleşik Metal fabrikalarında yapılması yeterli değil. Aynı şekilde kitlesel mitinglerin sendika bazında ayrım yapılarak düzenlenmesi de doğru değil. Metal işçilerinin sorunları da bu sorunları çözmek için yenmeleri gereken düşmanları da ortakken eylemlerin ayrı gayrı gerçekleştirilmesi MESS sözleşmelerinde metal işçilerinin gücünün bölünmesi demektir. Olması gereken ayrı gayrı demeden metal işçilerinin eylem birliği esasında alanlara hep beraber çıkması ve fabrikalarda ortak eş zamanlı eylemler düzenlemesidir. MESS metal işçilerinin karşısında bir bütün olarak dururken metal işçilerinin bölünmesi MESS’ten başka kimsenin işine yaramayacaktır.

MESS’e karşı her fabrika Kavel, herkes Kavel işçisi olmalı!

MESS sırtını grev yasaklarında rekor kıran AKP’nin istibdadına yaslıyor. Metal işçileri ise grev yasaklarını dinlemeyeceklerini 14 Ocak’ta greve çıkma kararı alarak ve yasaklı bir greve hazırlanarak gösteriyorlar. Binlerce metal işçisi meydanları doldurarak “Ölümüne çalıştık şimdi kazanacağız!” diye haykırıyorlar. MESS sözleşmelerinde alınan her kuruşu bu irade almış demektir. MESS’in verdiği hiçbir şey yoktur. Metal işçileri hakkını söke söke mücadele ederek alacaktır. Bu yolda ayrı gayrı olmaz. Söz konusu olan 130 bin metal işçisinin ve onların ailelerinin sofrasındaki ekmektir. Söz konusu olan AKP iktidarı tarafından fiilen elimizden alınmış olan grev hakkının yeniden kazanılmasıdır. Her fabrika Kavel olmalıdır. Her metal işçisi Kavel işçilerinin bıraktığı mirası sahiplenmelidir. MESS’i yenecek olan, işçi sınıfına ekmek ve hürriyeti getirecek yol bu yoldur.