Mersen işçisi grev ateşini büyütüyor!

Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde (GOSB) bulunan Mersen işçilerinin grevi 112. günü geride bıraktı. Mersen işçileri 2022 yılında DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlenerek çoğunluğu sağlamış, bakanlıktan çoğunluk tespit belgesini almıştı. Patronun yetki belgesine itirazından sonra yasal sürelerin geçmesini bekleyen Mersen işçilerinin örgütlenme mücadelesi aslında yaklaşık iki yıldır sürüyor. Mersen’in Fransız patronu mahkeme sendikaya yetki verdikten sonra da mahkemenin kararına saygı duyma sözünü tutmamış, masaya oturmamıştı. Sendikal örgütlülüğü kırmak için öncü işçileri işten atmış, türlü türlü yöntemlerle Mersen işçisini yıldırmaya kalkmıştı. Mersen işçileri de ellerini şaltere uzatmış, örgütlenme haklarına, sendikalarına, ekmeklerine grevle sahip çıkmıştı.

O grev ateşi bugün, 112. gününü geride bırakmışken, birçok fabrikanın bulunduğu GOSB’un ortasında aynı kararlılıkla yanmaya devam ediyor. Grev çadırı hem grevci işçilerle aynı sendikaya üye olan fabrikalardan, hem de başka işkollarından, başka sendikal konfederasyonlarda örgütlü fabrikalardan dayanışma ziyaretlerine gelen işçilerin uğrak yeri oluyor. Grev ateşini sınıf dayanışması ve işçilerin birliği harlıyor, daha da büyütüyor.

Geçen 112 günde ne grev ateşi bir gıdım söndü ne işçilerin coşkusu, kararlılığı bir gıdım azaldı. Ama o 112 günde patron tarafı işçilerin evlerine kadar arayıp vazgeçirmeye de çalıştı, başka sendikaya geçmelerini de teklif etti. Grev çadırına patron temsilcileri gelip işçiyi yokladı, daha ne kadar sürecek bu grev diye sordular. İşçilerin cevabı ilk gün ne ise, her sorulduğunda aynı kalmaya devam etti: “Mersen’e sendika halaylarla girene, kazanana kadar mücadeleye devam!”

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ağustos 2024 tarihli 179. sayısında yayınlanmıştır.