Mersen grevi ilk günkü coşkusuyla devam ediyor!

Mersen grevi ilk günkü coşkusuyla devam ediyor!

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde (GOSB) bulunan, Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlenen Mersen fabrikası işçileri, Fransız patronun anayasa tanımaz ve uzlaşmaz tavrı sonucunda 19 Nisan tarihinde greve çıktılar. Grevci işçiler sendikalı olma ve toplu sözleşmeli bir şekilde çalışma haklarını ilk günkü kararlılıkla savunuyorlar.

Fabrika yönetimi işçilerin anayasal haklarını kullanmalarına engel olmak için her türlü yola başvurdu. Toplu sözleşme masasına oturmamakla yetinmedi, yasal grev sürecine az bir süre kala 5 işçiyi hiçbir sebep göstermeden tazminatsız olarak işten çıkardı. Daha sonra greve çıkan işçilerin ailelerine çeşitli yalanlar söyleyerek ailelerini işçilere karşı kışkırtmaya çalıştı. Fakat bu baskıların hiçbiri onurlu Mersen işçilerini yıldırmadı. Tam tersine patronun her hamlesi işçilerin birliğini ve mücadele azmini daha da perçinledi. Başka fabrikalardan işçiler de grev alanını ziyaret ederek sınıf dayanışmasının gücünü de gösteriyorlar.

Dayanışma etkinliğinde ayrı gayrı yok!

Son olarak Mersen işçileri ve Birleşik Metal-İş sendikası 22 Ağustos tarihinde Mersen grev alanında bir dayanışma etkinliği düzenledi. Etkinliğe Birleşik Metal-İş sendikasının ve DİSK’e bağlı diğer sendikaların örgütlü olduğu çeşitli fabrikalardan işçiler ile birlikte Türk-İş’e bağlı Petrol-İş ve Tekgıda-İş sendikasında örgütlü işçiler de katıldılar. Konfederasyon ayrımı yapmadan gösterilen bu dayanışma Mersen işçilerinin gücüne güç kattı. Dayanışma etkinliğinde Türk-İş ve DİSK üyesi işçiler omuz omuza sloganlar attılar, horon teptiler, halay çektiler. Etkinlikte Mersen işçilerine destek sloganları atıldı. Buna ek olarak işçiler hep bir ağızdan “Vergide adalet istiyoruz!” diyerek vergi adaletsizliğine karşı seslerini yükselttiler. Farklı konfederasyonların üyesi işçilerin tabanda gösterdikleri bu birlik konfederasyonların yöneticilerine de yol göstermeli ve vergi adaletsizliği başta olmak üzere işçi sınıfının ortak çıkarları doğrultusunda ortak eylem programı oluşturulmalı.

Mersen işçilerinin mücadelesi sadece kendi sendikal hakları için verilen bir mücadele değil. Bu mücadele Türkiye’nin dört bir yanında sendikalı olduğu için işten atılan, hakkını arayan, örgütlenen bütün işçilerin mücadelesi. Mersen işçileri kazandığında da bütün işçiler kazanacak. Yaşasın Mersen işçilerinin onurlu mücadelesi! Yaşasın işçilerin birliği!

Bu yazı Gerçek gazetesinin Eylül 2024 tarihli 180. sayısında yayınlanmıştır.