5 ayı aşkın süredir grev çadırından ayrılmayan Mersen işçisi, anayasal, sendikalı çalışma hakkını korumak için mücadele ediyor!

5 ayı aşkın süredir grev çadırından ayrılmayan Mersen işçisi, anayasal, sendikalı çalışma hakkını korumak için mücadele ediyor!

Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlü Mersen fabrikası işçileri, patron Toplu İş Sözleşmesi (TİS) masasına yanaşmayınca 19 Nisan’da greve çıkmıştı.

İşçilerin çoğunluğunun sendikaya üye olup Çalışma Bakanlığına yetki tespiti için başvurduğu 2022 yılından bu yana patron, her aşamada işçilerin sendikalı çalışma haklarına engel olmaya çalıştı. Önce yetki tespit belgesine itiraz etti. Bakanlıktan kesinleşmiş yetki geldiğinde güya işçilerle ve sendika yönetimi ile masaya oturacaktı. 2024 yılında kesinleşmiş yetki geldi. Patronun asılsız bir gerekçeyle, zaman kazanmak için yetki tespit belgesine itiraz ettiği ortadaydı. TİS masası kurulduğunda masaya gelmemekle kalmadı, grevin başlayacağı tarihe kadar da 5 işçiyi gerekçesiz bir şekilde işten attı. Anayasa tanımaz Fransız patronu bununla da kalmadı, grevci işçilerin evlerine gidip ailelerini, eşlerini kışkırtmaya çalıştı. Son günlerde de işçilere “Yeter ki grevi bırakın hakkınızın iki katını vereceğim!” deyip acizliğini gösterdi. Patron vekilleri, öncü işçilere “Tazminat miktarını sen belirle biz sadece imza atalım.” diyerek yalvarıyor.

Mersen grevcileri rüşvetlere kanacak değil. Daha önce birçok defa yaptığı gibi patronun hamlelerini bertaraf ediyor. Bu süreçte sınıf dostlarından gelecek her türlü destek güçlerine güç katacak. Mersen grevcilerini yalnız bırakmayalım! Unutmayalım, Mersen grevi kazandığında işçi sınıfının tamamı kazanacak! Yaşasın Mersen grevi!

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ekim 2024 tarihli 181. sayısında yayınlanmıştır.