Gebze Smart Solar fabrikasından bir işçi: "Haklarımızı mahkeme salonlarında değil meydanlarda kazanan bir sınıfız "

Haklarımızı mahkeme salonlarında değil meydanlarda kazanan bir sınıfız

Dostlar herkese merhaba. Ben Gebze’de güneş paneli üreten, Smart Solar fabrikasında çalışmakta olan bir işçiyim. Bizler 7 ay önce düşük ücretlere, baskılara, kötü muameleye karşı çarenin sendikamıza üye olmakta olduğunu düşünerek hareket etmiş ve Çalışma Bakanlığı’ndan yetki belgemizi almış bulunuyoruz.

Bizler sadece fabrika içerisindeki sorunlara karşı Birleşik Metal-İş saflarında yerimizi almadık. Memleketimiz içinde enflasyonun yükselmesi, mutfağımıza doğru düzgün harcama yapamamamız, çocuklarımız için kazandığımız ekmeğimizin her gün küçülmesi ve buna karşı patronun ikinci ve üçüncü fabrikayı açması bizi artık anayasal hakkımızı kullanmamıza razı etti.  Yetki belgemize itiraz eden patron, diğer sendika düşmanı patronlardan öğrendiği gibi hareket ederek sürecimizi uzatma yoluna girdi. İş mahkememiz ise şimdilik üçüncü duruşmaya ertelendi. Bizler hayat pahalılığına karşı, patronların sömürü çarkına karşı anayasal hakkımıza sarılmaya başlarken mahkemelerin haklı davamızı uzatması bizleri adalet yönünde de yalnız bırakmıştır. 

Aslına bakarsanız her fabrika kendi başına memleketin resmini çiziyor bize. Patronumuz biz işçilere “benim verebileceğim bu kadar” diyerek ya sömürü düzenine teslim olmamızı ya da bütün haklarımızı bırakarak bize kapıyı göstermişti. Biz bu muameleyi sadece patronumuzdan değil her gün zamlarla hayatımızı bize zindan eden siyasi yöneticilerden de görüyoruz. “Bu ülkede şükürsüzlük var” diyerek bizi şükretmemekle suçlayanlar ile anayasal hakkımızı fiili olarak tanımayan patronlar aynı sınıfın üyeleridir.

Ancak Türkiye işçi sınıfının tarihi mahkeme salonlarında değil fabrikalarda ve meydanlarda yazılmıştır. Bizler bugün elimizde ne varsa mahkemelerde bir taraf olarak değil sınıf kavgasında bir taraf olarak kazandık. Smart işçileri olarak bu şanlı tarihimize bir paragraf sığdırmak bizim için bir onurdur.

 Gebze Smart Solar fabrikasından bir işçi 

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Haziran 2022 tarihli 153. sayısında yayınlanmıştır.