Farplas işçisi işten atma saldırısını da örgütlü gücüyle yenecek

Farplas işçisi işten atma saldırısını da örgütlü gücüyle yenecek

Farplas’ta patron, işçilerin mücadeleyle elde ettiği kazanımların kalıcı olmasını engellemek ve sendikalaşmayı kırmak için yeni bir saldırı başlattı. Farplas patronu, işçilerin tamamen meşru ve yasal zeminde toplu eylem hakkını kullanmasını bahane ederek 150’ye yakın işçiyi tazminatsız olarak işten çıkardı. Ayrıca eylemler dolayısıyla yaşanan maddi zararlar dolayısıyla da işçilere yönelik tazminat davası açacağını belirtti.

Bu saldırının benzerlerini daha önce pek çok kez gördük. Patronlar işçileri yıldırmak ve korkutmak için bu hamleleri yapıyorlar. Yasal mevzuat açık, daha önce benzer olan sayısız dava görüldü. Hepsinde iş mahkemeleri işçilerin işe iadesine karar verdi. İşçilere toplu eylem hakkını kullanmaları dolayısıyla tazminat ödetilmek şöyle dursun pek çok davada patronlar işçilere sendikal tazminat ödemek zorunda kaldı. Patron ve avukatları da bunu biliyor. Ancak Türkiye’deki sermaye düzeninin bir parçası olan adalet sisteminin yavaş işlemesine bel bağlıyorlar. Mahkemeler karar verinceye kadar işçileri fiilen yıldırmaya, korkutmaya, işçileri bölmeyi ve örgütlülüğü kırmaya çalışıyor.      

Patron eyleme katılanları attığını söyleyerek ve eyleme katılmayanlara teşekkür mesajı göndererek böl ve yönet politikası izlemeye çalışıyor. Farplas işçisinin ise örgütlülükten geriye atılacak tek bir adım olamaz çünkü böyle bir durumda elde edilen kazanımlar da tamamen kaybedilecektir. Farplas patronu yıllardır fabrikada kurduğu taşeron kölelik düzenini tekrar hâkim kılacaktır Nitekim Farplas işçileri işten çıkartma saldırısına karşı fabrika önünde Birleşik Metal-İş sendikasıyla birlikte yürüyüş yaparak bu saldırıyı da örgütlü güçleriyle püskürteceklerini gösterdiler. 2 bin kişilik fabrikada halen çalışan işçiler patronun böl ve yönet politikasına karşı sendikasına sahip çıkarak cevap vermelidir. Patron hiçbir şey vermedi. İşçi ne aldıysa örgütlü gücüyle aldı. Bundan sonra da böyle olacak.