Erciyas Boru işçisi grev dedi: Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz

Birleşik Metal-İş’te örgütlü Erciyas Çelik Boru işçileri toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecinden sonuç çıkmaması üzerine Düzce ve Mersin fabrikalarında 31 Ocak’ta greve çıktılar.

Ekim ayından bu yana süren görüşmeler 14 Ocak’ta uyuşmazlıkla sonuçlanınca işçiler ve sendika tarafından 31 Ocak’ta greve çıkma kararı alınmıştı. Grev gününün gelmesiyle grev pankartı fabrikaya asıldı, halaylar ve sloganlarla grev ateşi yakıldı.

Çarşıda pazarda halkın her gün karşılaştığı hayat pahalılığının yanına yaklaşamayan TÜİK’in enflasyon rakamları ve düşen alım gücüyle birlikte birçok Erciyas işçisinin ücreti de asgari ücret düzeyine gelmiş durumda. Geçtiğimiz dönemde şirket kârına kâr katarken işçilerin ücretleri günden güne eridi. Bu sebeple 230’u Düzce’de toplam 400’e yakın işçinin bulunduğu fabrikada işçiler taleplerinin arkasında ve istediklerini alana kadar mücadelelerine devam etmekte kararlı.

Sözleşme taslağında saatlik ücreti 65 liranın altında kalanları 65 liraya çekme ve seyyanen 77 lira saatlik ücret zammı, ayrıca 15 yılla sınırlı olmak üzere her yıl için 2,5 lira kıdem zammı talebi yer alıyor. Bu şekilde ilk 6 ay için %121, sonraki 6 aylar için enflasyon artı 4 puan refah payı artışı isteniyor. Asgari ücret koruması, önceki dönemin kayıplarının telafisi için 1 maaş prim ve gelir vergisi kaybına göre erzak fişi düzenlemesi de diğer önemli maddeler. Patron tarafının son teklifi ise ilk 6 ay için %87 düzeyinde.

Düzce’de grev ateşinin başında mücadelelerine azimle devam eden Erciyas Boru işçileri açlık ücretini kabul etmiyor, tüm emekçilere de “Hak verilmez, üretimden gelen güçle söke söke alınır” diyerek yol gösteriyor. Erciyas Boru işçilerinin grevi tüm işçi sınıfının grevi, kazanımı tüm işçilerin kazanımı olacaktır. Zafer kendi gücüne güvenen, grev iradesini kararlılıkla ortaya koyan Erciyas emekçisinin olacak.