Elba Bant’ta işçiler sözleşme masasına yumruğunu vurdu, 6 aylık TİS düğümünü grevle 8 saatte çözdü!

Elba Bant

Tekirdağ Çerkezköy’de bulunan Veliköy Organize Sanayi Bölgesi içinde yer alan ve Petrol-İş Trakya Şubesi’nin örgütlü olduğu Elba Bant fabrikası işçileri, Temmuz ayından beri devam toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamayınca 28 Aralık’ta greve çıktı. İşçilerin taleplerini 6 aydır karşılamayan, 3 ay boyunca sözleşme masasına bile oturmayan patron, daha grevin başlamasının ardından birkaç saat geçmişken sendika yöneticilerini ve işyeri temsilcilerini görüşmeye çağırdı. İşçilerin taleplerinin büyük çoğunluğunu 8 saatlik bir grevin ardından kabul etmek zorunda kaldı ve toplu iş sözleşmesi imzalandı.

Elba Bant patronu, ilk altı aylık dönem için (Temmuz-Aralık 2022) başlangıç ücretini, 13 yıldır örgütlü, sendikalı olan bir işyerinde 8.600 lira civarında teklif etme cüreti göstermiş, kıdem yılı parasını da düşük tutarak yıllarını fabrikaya vermiş işçileri bile 9 bin lira civarında ücretlere çalıştırmak istemişti. Petrol-İş’te örgütlü işçiler de o zaman hakkımızı grevle alırız diyerek elini şaltere uzattı ve üretimi durdurdu. Geçtiğimiz Temmuz -Aralık dönemi için ortalamada 9.700 liraya, Ocak’tan itibaren bu tutarın üzerine %20 zamla birlikte ortalama 11.640 liraya ücretini yükseltmiş oldu.

28 Aralık günü sabahın soğuğunda, Trakya’nın ayazında bir çoban ateşi de Elba Bant fabrikasında yakıldı. İşçiler gün boyu “bu grev ateşi hepinizi yakacak” sloganları ile fabrikayı inletti. Toplu sözleşme masasına yumruğunu vurdu, işçinin gücünü gösterdi. Bugün ekmeği için sözleşme masasına yumruğunu vuran işçiler, yarın siyaset masasına da yumruğunu vuracak, ekmek ve hürriyet işgal, grev, direnişle gelecek!