BBC’de haklar grevle kazanıldı!

BBC’de haklar grevle kazanıldı!

Birleşik Krallık merkezli yayın kuruluşu BBC’nin İstanbul bürosunda çalışan Türkiye Gazeteciler Sendikası’na bağlı basın emekçileri grevlerinin 15.gününde grevi zaferle sonuçlandırdıklarını duyurdu.  BBC’de basın emekçileri tıkanan toplu iş sözleşmesi sürecinde patronun düşük zam teklifini reddederek 14 Ocak’ta greve çıkmıştı. Türkiye Gazeteciler Sendikası öncülüğünde yürütülen grev patronun teklif ettiği yüzde 10’luk zammın, bu yıl açıklanan Türkiye’deki enflasyon oranın çok altında kalması sebebiyle başlamıştı.

Grevin 15. gününde Türkiye Gazeteciler Sendikası, imzalanan yeni toplu iş sözleşmesiyle yıllık yüzde 32 oranında artış, özel sağlık sigortasının aileleri de kapsayacak şekilde genişletilmesi, yıllık 1200 lira gözlük yardımı ve brüt 60 lira değerinde öğle yemeği desteği gibi kazanımları elde ettiklerini açıkladı.

Grevlerini 29 Ocak günü BBC İstanbul bürosu önünde yaptıkları açıklamayla bitiren BBC emekçileri adına Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş yaptığı konuşmada Türkiye’deki son medya grevinin 2009’da yapıldığını ve bundan önce yabancı basında çalışanların hiç greve gitmediğini belirtti. Bu grevin on yıllardır toplu iş sözleşmesi başarısıyla sonuçlanan ilk grev olduğunu söyleyerek sağlanan bu başarının daha başlangıç olduğunu, düşük ücrete ve kötü çalışma koşullarına maruz kalan diğer emekçilerin de haklarını kazanmak için moral ve motivasyon kazandıklarını ekledi.

BBC grevi, enflasyon karşısında aldıkları zamları tamamen eriyen başta basın sektörü olmak üzere tüm sektörlerden işçi ve emekçilere örnek oldu. Birbiri ardına yükselen grev dalgaları içerisine girmişken BBC grevinin kazanımları işçi sınıfının hanesine yazıldı. Bizlere, haklarımızı ancak mücadeleyle kendimizin kazanabileceğini bir kez daha gösterdi.