Asen Metal işçileri ekmek ve hürriyet için direnişe devam ediyor

Asen Metal işçileri ekmek ve hürriyet için direnişe devam ediyor

Kocaeli’nin Dilovası ilçesi Makina İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Asen Metal fabrikasında işçiler düşük ücret ve kötü çalışma koşullarına karşı Birleşik Metal-İş sendikası Gebze Şubesi’nde örgütlendiler. Asen Metal patronu şu ana kadar toplam 83 işçiyi sendikalı olduğu için işten çıkardı. İşçiler sendikal haklarının tanınması ve atılan işçilerin geri alınması için 50 günden fazladır fabrikalarının önünde direniyorlar.

İşçi anayasal hakkını kullanıyor, patron hukuku ayaklar altına alıyor

Geçtiğimiz günlerde asgari ücret zammı görüşmelerinin ardından Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in işçilerin örgütsüzlüğünden yakınması oldukça gündem olmuştu. Vedat Bilgin konuşmasında işçilerin örgütlenme oranlarının çok düşük olduğunu ve bu yüzden ücretlerin asgari ücret seviyesinde kaldığını söylemişti. İstibdadın bakanının ikiyüzlülüğü Asen Metal fabrikasının önünde vücut buluyor. Türkiye’de işçiler örgütleniyor ama istibdadın gücünü arkasına alan patronlar aynı Asen Metal’de olduğu gibi birçok işyerinde örgütlenen işçileri işten atıyorlar. Seneler süren yetki tespiti ve işe iade davaları sayesinde işyerlerindeki örgütlülüğü kırıyorlar. Memlekette sendikalaşma oranı düşükse bunun sorumlusu işçiler değil, patronlar ve onları kollayan siyasi iktidardır.

Patronların kirli düzenine karşı işçilerin onurlu mücadelesi

Asen Metal işçileri fabrika önündeki direnişlerine yılmadan kararlılıkla devam ediyorlar. Direniş başladığından beri patron fabrikada üretimi eski düzeye taşıyamadı. Ekmek ve hürriyet için bu mücadeleye atılan Asen Metal işçileri patronların kirli düzenine karşı işçi sınıfının onurlu duruşunu sergiliyor.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Temmuz 2022 tarihli 154. sayısında yayınlanmıştır.