Antep’te fiili grev dalgasıyla işçiler haklarını söke söke alıyor, tüm işçi sınıfına yol gösteriyor!

Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden biri olan Antep’te Ağustos ayı başından bu yana işçi mücadeleleri gündeme damga vurmuş durumda. 5 bölgeden oluşan Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi (GAOSB) yüzölçümü olarak ülkenin en büyük organize sanayi bölgesi konumunda. Çoğunluğu tekstil ve petrokimya olmak üzere çeşitli işkollarında toplamda 200 bini aşkın işçi, bu bölgelerdeki fabrikalarda çalışıyor.

Antep’te tekstil sektörü sendikalaşmanın oldukça düşük olduğu sektörlerden biri. Kentteki göçmen ve mültecilerin hatırı sayılır orandaki yoğunluğu, devletin patronlara bu konuda açık çek vermesi ve herhangi bir denetim uygulamaması, güvencesiz ve esnek çalışmayı beraberinde getiriyor. Patronlar ucuz işgücü olarak gördüğü göçmen işçileri özellikle halı, iplik, plastik gibi sektörlerde yerli işçilerle karşı karşıya getirerek ücretleri açlık sınırına endekslemiş durumda.

Asgari ücrete yapılan Temmuz zammından sonra büyük çoğunluğu sendikasız olan ve toplu iş sözleşmesi yapmayan fabrikalardan müteşekkil GAOSB’de fabrikalar zam oranlarını açıklamaya başladı. Büyük işçi hareketliliğinin olduğu tekstil sektöründe patronların teklif ettiği ücretler ya doğrudan asgari ücret ya da onun çok az üzerinde, yani açlık sınırı düzeyinde. Bu teklifleri reddedip fiili greve çıkan Koza Halı işçilerinin yaktığı mücadele ateşi Şireci Tekstil işçilerinin katılmasıyla harlandı. Bu iki grevin başarıyla sonuçlanması aynı işkolunda benzer sefalet ücretlerine mahkûm bırakılan işçileri de harekete geçirdi. Suriyeli işçilerin çoğunlukta olduğu MDZ İplik fabrikasında da benzer taleplerle iş bırakan işçiler mücadeleyi kazanımla sonuçlandırdı. Son olarak Artemis Halı ve Erkaplan Halı işçileri de fiili grevlerini başarıya ulaştırdı.

Fiili grevler sürecinde mücadeleye öncülük eden Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BirTek-Sen) olumlu bir sınıf sendikacılığı örneği göstererek fiili grevle elde edilen kazanımların sürekliliğini sağlamak için fabrikalarda yetkili sendika olmaya çalışıyor. Erkaplan Halı’da işçilerin taleplerinin kabul edilmesinin ardından patron sendikaya üye işçilere mobbing uygulayarak işçileri istifaya zorluyor.

Antep’te tüm Ağustos ayı bir kez daha göstermiştir ki işçi sınıfının sahip olduğu hakları iyileştirmek için elindeki en büyük araç üretimden gelen güç. Antep’te “Hak verilmez alınır!” şiarıyla mücadeleye atılan, sendikalaşan ve göçmen sınıf kardeşleriyle birlikte fiili grevle hakkını söke söke alan işçiler tüm ülkenin işçi sınıfına yol gösteriyor.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Eylül 2023 tarihli 168. sayısında yayınlanmıştır.