Antep’te fiilî grev dalgası kaldığı yerden devam ediyor!
Geçtiğimiz yılın Temmuz ve Ağustos aylarında asgari ücrete yapılan ara zammın ardından ek zam talebini merkezine alan fiilî grev dalgasıyla sarsılan Antep’te yeni yılda da fiilî grevler başladı. 5 Şubat Pazartesi günü Ender Alüminyum fabrikasıyla başlayıp 7 Şubat’ta Milat Halı ve Selçuk İplik fabrikalarının işçilerinin de mücadeleye atılmasıyla devam eden fiilî grevler birçok fabrikaya sıçramış durumda. Fiilî grevlere 9 Şubat tarihinde Burteks, Bulut Tekstil, Zafer Tekstil ve Kimpack ABY Plastik işçileri de katıldı. İslahiye ilçesinde bulunan Key Mensucat fabrikası işçileri de 5 Şubat tarihinden beri fiilî grevde.
Asgari ücret zammının ardından fabrikalardaki ücret artışları da Ocak ayı sonu itibarıyla önemli bir gündem olmaya başladı. Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde (GAOSB) üretimin başını çeken sektörler olan tekstil ve petrokimya işkollarında sendikal örgütlülük çok düşük bir düzeyde olduğu için bu fabrikalarda çalışan işçiler, asgari ücret veya ona yakın düzeyde ücret alıyor.
Patronlar da asgari ücrete yapılan yüzde 49’luk zammı bir referans kabul edip neredeyse memleketin her yerinde işçi sınıfına bu zam oranını dayatıyor. TÜİK’in güvenilmez olduğu herkes tarafından kabul edilen verilerine göre bile yıllık enflasyonun yaklaşık yüzde 65 olduğu bir ortamda patronların yüzde 50 veya daha düşük bir zam dayatması işçileri açlığa mahkûm etmek demektir.
Şubat ayında üretimden gelen gücünü kullanarak fiilî grevle hakkını arayan Ender Alüminyum işçileri yüzde 60 zam alarak işbaşı yaptı. Milat Halı işçileri talep ettikleri yüzde 65 zammı mücadeleleriyle kazandı. Grevdeki diğer fabrikaların işçileri de benzer şekilde en azından TÜİK’in yıllık enflasyon rakamı oranında zam talep ediyor. “Hak verilmez alınır!” diyerek mücadeleye atılan, üretimi durduran ve hakkını söke söke alan Antepli işçiler Türkiye işçi sınıfına fiilî grevin, fiilî mücadelenin doğru yol olduğunu bir kez daha yol gösteriyor.