Şireci Tekstil’de fiili grev kazanımla sonlandı
Tekstil sanayisinin en önemli üslerinden biri olan Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde asgari ücret zammından sonra fabrikalardaki zam oranları da duyurulmaya başlandı. Sendikalaşmanın oldukça düşük olduğu Başpınar’da birçok fabrika asgari ücretle aynı oranda zam yaparak işçileri sefalet ücretine mahkum ediyor.
Son olarak Koza Halı işçilerinin ücret zammına karşı iş durdurması ve taleplerini patrona kabul ettirmesinin ardından, 8 Ağustos akşamı Şireci Tekstil’in iki bölümü üretimden gelen gücünü kullanarak iş bıraktı. 4. ve 5. bölümlerde başlayan fiili grev sonraki gün tüm bölümlere yayıldı, ardından şirkete bağlı Şireci Akrilik de greve katıldı. Şirketin üç fabrikasından yaklaşık 2000 işçi muazzam bir mücadeleyle 6 gün boyunca Başpınar OSB’yi salladı.
Grevin üçüncü günü yani 11 Ağustos Cuma günü patron, ilk olarak yeni işçilerden başlayarak işten çıkarma saldırısına başladı. Sonrasında işçilerin tamamına yasadışı grev yapmaktan iş akitlerinin feshedildiğine dair mesaj gönderildi. Bu işçi kıyımı üzerine işçiler Başpınar OSB’den Antep merkezine yürüyüş kararı aldı.
Yakın dönemde yine işçi mücadelelerinin damga vurduğu Başpınar OSB’den başlayacak yürüyüş, patronların talebiyle kolluk kuvvetleri tarafından engellendi. Aynı gün Şireci Tekstil patronunun isteği üzerine fiili greve öncülük eden Birleşik Tekstil İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) başkanı Mehmet Türkmen gözaltına alındı. Bu gelişmeler üzerine işçiler 13 Ağustos Pazar günü Antep meydanında coşkulu bir işçi mitingi düzenledi.
Grev kırıcı Fatma Şahin
İşçiler Pazartesi günü yine fabrika önüne dönerek fiili greve devam ederken Antep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de fabrikaya geldi. Önce patronla bir görüşme gerçekleştiren Şahin, işçilere önce patronun dindar ve hayırsever bir insan olduğunu anlatmaya çalıştı, tepkiler yükselince de grevi sonlandırmaları için işçilere adeta yalvardı.
Neredeyse bütün gününü fabrikada grev kırıcılığı yapmaya çalışarak geçiren Fatma Şahin’e işçiler prim vermedi ve grevi kararlılıkla sürdürdü. Tüm bunlar yaşanırken patron tarafından gelen teklifleri kendi aralarında değerlendiren işçiler, birliklerini hiç bozmadı ve taleplerini kabul ettirdi. Grevin geldiği aşamada ücret zammından daha önemli bir talep olan atılan tüm işçilerin işe alınması da sağlandı.
Hak verilmez alınır!
Antep’te önce Koza Halı, şimdi de Şireci Tekstil işçileri Türkiye işçi sınıfına yol gösteriyor. Krizin faturasını işçilere emekçilere ödetmek üzere ortak hareket eden patronlar işçi sınıfını zayıf ve örgütsüz gördüğü her yerde sefalet ücretlerini dayatıyor. İnsanca yaşanacak ücretler için örgütlülüğün ve birlikte mücadelenin önemini Şireci Tekstil işçileri tüm Türkiye’ye göstermiş oldu. Patronların iktidarı ve kolluk kuvvetleri varsa işçi sınıfının da şalteri indirecek gücü kuvveti var! “Hak verilmez alınır!” diyerek bu zorlu mücadeleden alnının akıyla çıkan Şireci Tekstil işçilerini kutluyor ve selamlıyoruz.