Adkoturk’te işçiler ekmek ve hürriyet için direnişte

Adkoturk’te işçiler ekmek ve hürriyet için direnişte

Çerkezköy’de Adkoturk fabrikasında işçiler 1 Mayıs’a direniş ateşini yakarak girmişlerdi. Bir ayı aşkın süredir mücadele kararlılıkla sürüyor.

Türkiye’nin dört bir yanında patronlar arkalarına istibdad rejimini alıp işçilerin sendika hakkını gasp ediyor, sözde işten çıkarma yasağı olduğu halde 25/2. maddeden işçileri yalanla, iftira ile işten atıyor, salgın fırsatçılığı ile ücretsiz izin dayatmasını işçileri yıldırmak ve sendikal örgütlenmeyi kırmak için kullanıyor. İşçiler de ekmeğine, sendika hakkına, hürriyetine sahip çıkarak mücadele etmeye devam ediyor. Çerkezköy’de bulunan Endonezya sermayeli Adkoturk makarna fabrikasında Tek Gıda-İş sendikası örgütlenmiş durumda. İşçiler yıllardır süren yetki davalarını her düzeyde kazanmalarına, sendikanın yetkisi kesinleşmesine rağmen patron hak, hukuk tanımıyor, sendika ile toplu sözleşme masasına oturmayı reddediyor.

Yargıtay’ın kararının ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 7 Nisan 2021 tarihli yazısı ile sendikaya Adkoturk’te yetkili olduğunu resmen tebliğ etti. Yetki belgesi gelir gelmez işçilerin üzerindeki baskıyı arttıran fabrika yönetimi ikisi iş yeri temsilcisi olmak üzere 10 işçiyi işten çıkardı. Yaklaşık 10 işçiyi de baskıyla fabrikadan istifa ettirdi. Sendika üyesi olmayan 6 işçinin anlaşarak işten çıkarılmasıyla fiilen toplamda 26 işçiyi işten çıkarmış oldu. İçeride baskı altında çalışan işçilere güven vermek, içeride halen devam eden sendikaya üye yapma çalışmasının moralini yüksek tutmak için, işten çıkarılan işçiler ve sendika temsilcileri vardiya giriş çıkışlarında işçilere seslenen konuşmalar yapıyor, sloganlarla sesini hem içeride çalışan arkadaşlarına hem de fabrika yönetimine duyuruyor.

Bizler de Devrimci İşçi Partisi olarak bu mücadelenin ilk gününden beri yanındayız. Ekmek ve hürriyetine sahip çıkan işçilerin haklı davasına destek oluyor ve herkesi bu haklı mücadelelere omuz vermeye çağırıyoruz.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mayıs 2021 tarihli 140. sayısında yayınlanmıştır.