6 yıllık mücadele 260 günlük grev sonunda toplu sözleşme imzalandı: Yaşasın Bel Karper işçisinin onurlu ve örgütlü mücadelesi!

6 yıllık mücadele 260 günlük grev sonunda toplu sözleşme imzalandı: Yaşasın Bel Karper işçisinin onurlu ve örgütlü mücadelesi!

Çorlu’da Fransız sermayeli Bel Karper peynir fabrikasında 6 yıllık örgütlenme, mücadele ve yargı sürecinin ardından başlayan grev 260 gün sürdü. Tüm bu sürecin sonucunda işçiler sendikalı çalışma haklarını kazanarak toplu iş sözleşmesini imzaladılar. Bu mücadelenin çok bedelleri oldu. İşten atmalar, polis ve jandarma baskısı, Tekirdağ Valiliği önünde gözaltılar, grevci işçilerin her birinin ayrı ayrı yaşadığı maddi manevi zorluklar… Bel Karper işçisi hepsini aştı ve fabrikasına örgütlü, sendikalı olarak girdi. Tüm bu bedeller içinde en ağırı ise öncü işçilerden dördünün işe iadesinin kabul ettirilememesi oldu. İlk sözleşmede ücret konularından daha önemli olanın sendikayı kabul ettirmek olduğunu herkes biliyordu. Ama işçiler arkadaşlarını dışarıda bırakmayı içlerine sindiremediler. İşçi sınıfı tarihine yazılacak kadar önemli ve güçlü bir mücadele bu sebeple davulla zurnayla kutlanarak değil buruklukla sona erdi.

Ancak bu buruklukta dahi bir erdem vardır. Sınıf dayanışması ve mücadele yoldaşlığı vardır. Tek Gıda-İş sendikası ve özellikle Yunus Durdu gibi mücadeleci sendikacılar tüm örgütlenme, direniş ve grev süreci boyunca maddi manevi örnek tutumlar ortaya koymuştur. Sendikanın dışarıda kalan öncü işçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi açısından da bu tutumu sürdürmesi tüm Bel Karper işçilerinin isteği ve talebidir. Sloganımız “Sendikaya üye ol, sahip çık, denetle!” Bel Karper işçisi ilk iki aşamanın hakkını vermiştir. Örgütlü girdiği fabrikada sendikasına sahip çıkmaya devam ettiği gibi sendikasını da denetlemeyi bir vazife bilecektir.

Bel Karper işçileri, Türkiye’de 6 yıl mahkemelerde süründürülmüş bir sürecin ardından örgütlülüğünü koruyup, işten atmalara, polis jandarma baskısına direnmiş, birlik içinde greve çıkmayı başarmış ve grevin hakkını vererek başarıya ulaştırmıştır. Aynı süreçleri yaşayan pek çok fabrika, pek çok işçi, pek çok sendika vardır. Ancak bu sonuca ulaşan pek azdır. Bel Karper grevi onlardan biridir. Bel Karper işçileri sevinmedi ama gösterdikleri mücadeleleriyle sonuna kadar gurur duymak haklarıdır! İşçi sınıfı ve emek dostları grevci Bel Karper işçileriyle gurur duymaktadır.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mart 2022 tarihli 150. sayısında yayınlanmıştır.