Leroy Merlin işçileri grevde: "İş, ekmek yoksa barış da yok!"

DİSK'e bağlı Sosyal-İş sendikasında örgütlü olan Leroy Merlin işçileri 18 Eylül açıkladıkları grev kararlarını 3 Ekim Perşembe günü uygulamaya koydular.

Avrupa'nın ikinci, dünyanın dördüncü büyük yapı marketi olan Adeo grup bünyesindeki Leroy Merlin'in ilkini 2010 yılında Bursa'da, ikincisini 2011 yılında Ankara'da açtığı mağazalarında 3 Ekim’de yaklaşık 120 işçi greve çıktı.  

Asgari ücretin çok az üzerinde bir ücret karşılığında ve sadece yemek ve yol yardımı alan Leroy Merlin işçilerinin, Nisan ayında başlayan toplu sözleşme görüşmeleri döneminde ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için getirdikleri neredeyse tüm teklifler geri çevrildi. İşçilerin her yıl için yüzde 15 ücret artışı ile üç yıllık sözleşme talebine karşı patronun teklifi birinci yıl için yüzde 4,5 ücret artışı oldu, ikinci ve üçüncü yıllar için herhangi bir teklif getirmedi. İşçiler anlaşmayı sağlayabilmek için ücret artışı ve tüm sosyal haklar dahil olmak üzere toplamda yüzde 15’lik bir artışa gelecek şekilde yeni bir teklif götürdüler. Ancak bu adımları da karşılık bulmadı. Sonuçta idari ve çalışma koşulları ile ilgili 11 maddede, ücret, ikramiye vb. gibi parasal haklarla ilgili maddelerin ise tamamında anlaşma sağlanamadığı için Leroy Merlin işçileri 3 Ekim’den beri grevde.

Devrimci İşçi Partili yoldaşlarımızın da grev halayını ilk günü yanlarında bulunduğu Leroy Merlin işçileri yaptıkları açıklamada “'Buradan Leroy Merlın işverenine bir kez daha sesleniyoruz. Haklı ve makul taleplerimize yanıt verdiğiniz taktirde anlaşmaya hazırız. Ancak çözüm için adım atmayacaksanız grevdeyiz. Türkiye' de ve dünyanın dört bir yanından emekçi kardeşlerimizin, dostlarımızın da desteğiyle haklarımızı alana kadar grevimize devam edeceğiz.'' dediler.

Uni Global (küresel hizmet işçileri sendikası) , CGT (Fransa Genel İşçi Konfederasyonu), İspanya'dan bazı sendikalar ile birçok kurum ve kişi, işvereni kınama ve işçilere destek amaçlı mesajlarını ilettiler. AVM çalışanlarının kaderini değiştirmeyi hedef edindiklerini belirten işçiler, yağmur nedeniyle ''ıslana ıslana kazanacağız!', ''örgütlü işçiyi hiçbir kuvvet yenemez!'', 'yaşasın sınıf dayanışması!'', '' iş, ekmek yoksa barış da yok!'' ve daha birçok slogan eşliğinde Leroy Merlin'in kapısına ''Bu iş yerinde grev vardır'' yazılı pankartı asarak onurlu grev mücadelelerine başlamış oldular.