Tüpraş işçisi ekmek ve hürriyet için rafinerilere kapandı!

TÜPRAŞ işçisi ekmek ve hürriyet için rafinerilere kapandı!

Tüpraş işçileri ile Koç Holding arasındaki TİS görüşmelerinde sonuç alınamaması üzerine, Tüpraş’a ait İzmit, Aliağa, Kırıkkale ve Batman rafinerilerinde işçiler, ikinci kez iş yerlerini terk etmeme eylemine başladı. 8-4 vardiyasındaki işçiler iş yerinden çıkmayarak gelen 4-12 vardiyası ile birlikte iş yerine kapandı. İşçiler, gelecek vardiyalar ile beraber iş yerinden çıkmama eylemini sürdürecekler. Eylem dört rafineride toplam 4300 işçiyi kapsıyor.

Tüpraş işçilerinin fabrikaya kapanması, işçi temsilcilerinin 26 Haziran Çarşamba günü İstanbul’a gelerek Koç Holding önünde yaptıkları eylemin ardından gerçekleşti. Koç Holding’in önünde patronu uyaran işçiler, patron tarafından adım atılmayınca dediklerini yaptılar ve eyleme geçtiler.

Tüpraş’ın 2019 toplu sözleşmesinin tıkanmasına yol açan patron tarafı işçilerin haklarını üç madde üzerinden gasp etmeye çalışıyor. Bu maddeler vardiya ve izin sistemlerinin işçiler aleyhine değiştirilmesi ve 2 yıllık sözleşmenin 3 yıla çıkarılması. Ücret konusundaki anlaşmazlıklar ise bu maddelerin ardından geliyor.

Koç Holding, rafinerilerin grev yasağı kapsamında olmasını kendi lehine kullanmak ve işçileri caydırmak istiyor. Oysa bugün başlayan eylemle birlikte Tüpraş işçileri bir kez daha söz konusu grev yasağının, üretimden gelen güçlerini kullanmalarına engel olamayacağını gösterdiler. Baskılara ve yasaklara karşı sendikal hürriyetlerini eyleme geçerek savunuyorlar. Tüpraş işçisinin verdiği bu mücadele sadece onların mücadelesi değil, bu mücadele ekonomik krizin ağırlığını ve daima işçiye karşı zengini ve patronları koruyan istibdadın baskısını her nefeste hisseden tüm emekçi halkın mücadelesi haline gelmelidir.