Patronların ucuz emek cenneti Dilovası’nda Özer Elektrik işçilerinin direnişi umut veriyor

Patronların ucuz emek cenneti Dilovası’nda Özer Elektrik işçilerinin direnişi umut veriyor

Kocaeli Dilovası’nda bulunan Özer Elektrik fabrikasında işçiler, patronun kanuna aykırı tutum ve haksızlıklarına karşı Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlenmiş ve bunun sonucunda sendika 27 Temmuz günü yetki başvurusunda bulunmuştu. Sendikalaşmaya karşı patron, 10 işçiyi 25/2 maddesine dayanarak, iftira ile işten çıkardı.

Devlet hep patronun yanında işçinin gücü ise sınıf dayanışmasında

Özer Elektrik patronu, işçilerin mesai saatleri karşılığı alacakları parayı elden veriyordu. İşçiler emeklilikte hak kaybına neden olan bu duruma karşı olduklarını patron tarafına ilettikleri halde herhangi bir olumlu gelişme olmamış ve işçiler fabrikadaki başkaca birçok sorunun çözülmesi için çareyi sendikalaşmakta bulmuştu. Patron tarafının, işçilerin sendikalaşma sürecinden haberdar olduktan sonra yaptığı ilk şey fabrikaya jandarma çağırmak ve jandarma eşliğinde işçilere hakaretler yağdırmak oldu. Ayrıca patron, işçileri Birleşik Metal-İş sendikasından istifaya zorlayıp, istediği sarı sendikayı fabrikaya yerleştirmek için de işçiler üzerinde baskı kurdu. Yaşanan süreçte devleti hep patronun yanında ve işçinin karşısında gördük. Buna karşı işçinin tek gücü, her zaman olduğu gibi sınıf dayanışması.

Özer Elektrik işçisi kazanırsa işçi sınıfı kazanır                      

Haksızlıklara karşı fabrika önünde direnişe geçen işçiler, sendika tanınana kadar patronun hiçbir uzlaştırıcı teklifini kabul etmemeye kararlı. Özer Elektrik işçileri, anayasal haklarını kullanarak işlerine ve ekmeklerine sahip çıkıyorlar. İşçilerin mücadeleleri fabrikanın dışına da taşıyor. Sendikasız, çok düşük maaşlara işçi çalıştıran ve iş kazalarının yoğun olduğu Dilovası İMES Organize Sanayi Bölgesi’nde sınıf mücadelesinin ilk bayrağını yükselten Özer Elektrik işçileri oldu. Salgın döneminde baskıların arttığını ama buna cevabın da sınıf mücadelesi olması gerektiğini gösteren Özer Elektrik’in mücadelesine sahip çıkmalıyız. Bu mücadelenin sesini Dilovası’ndaki fabrikalardan başlayarak tüm Türkiye’ye taşımak görevimizdir!