MESS sosyal mesafe bahanesiyle işçiye tasma takmak istiyor

MESS sosyal mesafe bahanesiyle işçiye tasma takmak istiyor

Koronavirüs salgınını kısa çalışmayı, zorunlu ücretsiz izni, esnek çalışmayı yaygınlaştırarak işçi sınıfına saldırmanın aracı haline getiren patronlar, saldırılarına bir yenisini ekliyor. MESS, internet sitesinden duyurduğu MESS-SAFE adlı uygulamasıyla işçilerin sağlığını koruma bahanesiyle işçilere adeta tasma takarak, işçilerin üzerindeki denetimini güçlendirmek istiyor.

MESS-SAFE uygulaması ile işçilerin boyunlarına veya kemerlerine cihazlar takılarak işçilerin kimlerle yakın temas kurduğunu görecek ve işçi sosyal mesafe kurallarına uymadığında ise cihaz uyarı verecek. Her ne kadar uygulamanın ilk aşamasında Bluetooth teknolojisi ile sadece sosyal mesafe ölçüleceği ve konum takibi yapılmayacağı söylense de mola alanlarına, tuvaletlere koyulacak Bluetooth alıcılarıyla bu konum takibini yapmak patronlar için çok kolay hale gelecek. İşçinin molada ne kadar kaldığını, tuvalette ne kadar zaman geçirdiğini bilecekler.

MESS-SAFE kapsamında fabrikalara akıllı kamera ve yüz tanıma sistemleri de yerleştirilecek. Şeflerin, çavuşların, müdürlerin işçilere uyguladıkları baskı ve mobbing uygulamalarının yanında bir de patronun gözü her dakika işçinin üzerinde olacak. Daha önce Amazon şirketinin depolarındaki işçilere de benzer uygulamalarla konum takibi yapılmış ve bunun sonucunda işçiler tuvalet ihtiyaçlarını şişelerle giderecek duruma gelmişlerdi.

Her sözleşme döneminde işçi sınıfının haklarına saldırmak için hükümete grev yasağı çağrılarında bulunan, salgın döneminde sokağa çıkma yasağı tanımadan, fabrikalarında dişe dokunur hiçbir önlem almadan işçileri ölümüne çalıştıran MESS patronlarının bu uygulamasının işçilerin sağlığını korumayı amaçlamadığı ortada. Tam tersine, her zaman olduğu gibi, teknolojiyi işçilerin üzerindeki boyunduruklarını arttırmanın bir aracı olarak kullanmak istiyorlar. Patronların, bant sistemi sayesinde hattın hızını bir tuşla arttırarak sömürüyü nasıl arttırdıklarını, teknolojiyi kullanarak işçileri makinelerin bir uzantısı haline nasıl getirdiklerini çok iyi bilen metal işçileri için MESS-SAFE uygulamasının gerçek yüzü de gün gibi ortada.

MESS’in bu uygulaması bir kez daha gösteriyor ki patronların işçinin sağlığını koruma gibi bir dertleri yok. Salgını bahane ederek getirdikleri esnek çalışma uygulamalarını kalıcı hale getirmeye çalışacaklarını biliyoruz. Aynı şekilde işçiye sosyal mesafe bahanesiyle taktıkları bu tasmaları da iş kıyafetinin parçası haline getirmeye çalışacaklar. Bunu bilerek şimdiden örgütlü tepkimizi göstermeliyiz. Onlar, lüks evlerinde virüsten korunurken; biz işçiler için virüsten korunmanın tek yolu ise fabrikalarda salgın komitelerinde örgütlenerek üretimi ve alınan önlemleri denetlemek. Patronların salgın fırsatçılığına karşı haklarımızı korumak ve sağlıklı bir şekilde yaşayabilmek için fabrika komitelerinde örgütlenelim!