Madenciler yeraltından çıktı, haklarını almaya Ankara’ya gidiyor

Madenciler yeraltından çıktı, haklarını almaya Ankara’ya gidiyor

Ermenek’teki Cenne ve Seba Madencilik’te çalışan madenciler ile 8 yıldır tazminat hakları verilmeyen Somalı Uyar Madencilik işçileri gasp edilen hakları için mücadele ediyorlar.

1 yıla yakın süredir maaşları verilmeyen, tazminatları gasp edilen, iş güvenliği koşullarının sağlanmadığı sahalarda çalışmaya zorlanan Ermenekli maden işçileri, Ermenek Kent Meydanı’nda, Valilik önünde çeşitli basın açıklamalarıyla seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Maden işçileri, alacaklarının verilmemesi, çalışma alanlarının güvenliğinin sağlanmaması ve sendika haklarının tanınmaması durumunda Ankara’ya yürüyeceklerini açıkladılar.

2011’de kapatılan, Uyar Madencilik’ten çıkarılan 743 madenci ise 8 yıldır tazminatlarını alamıyor. Yıllardır patron ile türlü anlaşmalarla madencileri oyalayan, her gün ölümle burun buruna çalışan madencileri satan Türkiye Maden-İş sendikasından ayrılan işçiler, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası’na geçerek mücadelelerini orada sürdüreceklerini, 5 Ekim 2020 tarihinde ise tazminat hakları için Ankara’ya yürüyeceklerini duyurdular.

Madencilerin Türkiye’nin birçok yerindeki maden ocaklarında karşılaştıkları sıkıntılar Soma ve Ermenek’teki ocaklardan farklı değil. Madenlerin rödovans sistemi ile özelleştirilmesiyle, patronların kâr hırsına bırakılan maden ocaklarında katliamlar, cinayetler, hukuksuzluklar gerçekleşiyor. Bugün istibdadın Türkiyesi’nde, işçi sınıfına madencilerin mücadele tarihinde yer alan şanlı direnişleri hatırlatan Somalı ve Ermenekli maden işçileri, kendilerine dayatılan sefaleti ve hukuksuzluğu reddederek ekmek ve hürriyet mücadelesini sürdürüyor.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ekim 2020 tarihli 133. sayısında yayınlanmıştır.