Kale Kayış'ta fiili grev devam ediyor

Kale Kayış'ta fiili grev devam ediyor

Silivri'ye bağlı Çantaköy’de bulunan Kale Kayışları fabrikasındaki işçilerin, ağır çalışma koşullarına, fabrikada artık sıradan bir olay haline gelen kazalara, üretimin işçi sağlığı ve iş güvenliğinin hiçe sayılarak devam etmesine cevabı Türk-İş’e bağlı Petrol İş’te örgütlenmek oldu. 12 Ekim 2018'de çoğunluğu elde eden Petrol-İş’e, Çalışma Bakanlığı yetkiyi verdi.  Buna karşılık Kale Kayış yönetimi yetki itirazında bulunup 2 işçiyi işten attı. Bu hareketiyle yetki sürecini uzatmaya çalışan yönetime işçilerin cevabı 6 Mart itibariyle fiili grev oldu. 

Kötü çalışma koşullarına dur demek için fiili greve çıkan işçiler, fabrika önünde mücadelelerini sürdürüyor. Patron fabrikada üretimi, yeni giren az sayıda işçi ve amirlerle, jandarma koruması altında devam ettirmeye çalışıyor ama grevdeki işçiler kapasitenin %5'ine bile ulaşamadıklarını belirtiyor.

Bugüne kadar üç kişinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiği fabrikada parmak kopması gibi yaralanmaların hesabını tutmak mümkün değil. İşçiler patronun sigortasız olarak çok sayıda Suriyeliyi de çalıştırdığını, işçi sağlığını ve iş güvenliğini yok sayan çalışma koşullarının tespiti için Çalışma İl Müdürlüğü'ne başvurduklarında bu işçilerin işten çıkarıldığını ifade ediyor.

Devrimci İşçi Partisi, grevi sıklıkla ziyaret edip 21 Mart günü sabahında da direniş alanında işçilerle birlikte bir kahvaltı düzenledi. Gerçek gazetesinin Mart sayısını bir kez daha işçilere ulaştırdı. Kahvaltıda söz alan DİP Genel Başkan Yardımcısı Levent Dölek, Türkiye’de bir beka sorunu varsa bu sorunun işçilerin beka sorunu, bir varlık yokluk sorunu olduğunu ve Türkiye’nin geleceğini de işçi sınıfının mücadelesinin belirleyeceğini söyledi. Tüm halkı Kale Kayış işçilerinin ve direnen tüm işçi ve emekçilerin mücadelelerine sahip çıkmaya çağırdı. Çünkü Türkiye’nin geleceği patron partilerinin yalanlarıyla değil işçi sınıfının işgalleri, grevleri, direnişleriyle kurulacağını belirtti. Ayrıca patron partilerinin seçim döneminde bile işçilerin yanına gelmediği, işçilerin sermayeyle mücadeleye giriştiği zaman esas dostunun kim olduğunun ortaya çıktığı üzerine sohbet edildi. Konuşmalarda işçi sınıfının en temel sorunlarının yerel değil, merkezi olduğu, çözümünün patron partilerinden medet ummak yerine işçi sınıfının birliğinden, birleşik işçi cephesinden geçtiği ifade edildi.

Kale Kayış işçilerinin mücadelesi tüm işçi sınıfının mücadelesidir. Kale Kayış işçilerinin mücadelesiyle dayanışmaya!

Bu yazı Gerçek Gazetesi'nin Nisan 2019 tarihli 115. sayısında yayınlanmıştır.